Siemens prodá IT divizi francouzské firmě Atos Origin

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. prosince (ČTK) - Siemens prodá divizi informačních technologií SIS francouzské společnosti Atos Origin za 850 milionů eur (21,4 miliardy Kč). Atos Origin oznámil, že s pomocí SIS vytvoří evropskou velmoc v informačních technologiích a její akcie díky tomu dnes vzrostly nejvýše za sedm měsíců.

Prodejní dohoda předpokládá, že německý koncern převezme nejméně na pět let 15 procent Atos Origin. Také zahrnuje sedmiletý kontrakt, kdy Atos Origin bude Siemensu poskytovat své služby jako externí dodavatel.

Akcie Atos Origin vzrostly o deset procent na 37,22 eura, i když v jednu chvíli vystoupaly až na 38,50 eura, kde nebyly od května. Trh přivítal, že Siemens na sebe vezme značnou část nákladů na restrukturalizaci, a to 250 milionů eur. Atos za divizi zaplatí hotovostí a akciemi.

Siemens dodal, že jeho divize informačních technologií sníží stav zaměstnanců o 1750 lidí. Chce tak v divizi zvýšit rentabilitu, která je podle analytiků pod normou odvětví.

Podniky předpokládají, že dokončí transakci v prvním pololetí příštího roku. Nový podnik IT služeb bude mít ve světě 78.500 zaměstnanců a letošní tržby by dosáhly 8,7 miliardy eur. V roce 2013 by se mohly zvýšit na devět až deset miliard eur.

Za rok do konce září vykázal Siemens SIS ztrátu 537 milionů eur. Částečně to způsobily náklady spojené se snižováním stavu zaměstnanců. Tržby podniku klesly o 11 procent na 4,12 miliardy dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK