Litvínovská rafinérie obnovila provoz krakovací jednotky

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko) 17. prosince (ČTK) - Rafinérie v Litvínově ve čtvrtek ráno začala najíždět na plný výkon, oznámila dnes Česká rafinérská. Kvůli požáru krakovací jednotky před dvěma týdny klesla výroba nafty, které byl v té době na trhu nedostatek. Firma se snažila výpadek pokrýt pomocí druhé rafinérie v Kralupech, podle médií ale někteří pumpaři sháněli naftu jen velmi obtížně.

"Uvedení hydrokrakovací jednotky do provozu umožní provozovat rafinérii Litvínov bez omezení," sdělil ČTK mluvčí České rafinérské Aleš Soukup. Krakování je základním postupem pro výrobu pohonných hmot, které se při něm vydělují za vysoké teploty ze vstupní ropy.

Výpadek postihl především výrobu motorové nafty, na kterou se litvínovská rafinerie specializuje. Potřebné mezisuroviny vozila firma z druhé rafinerie v Kralupech. Soukup během odstávky tvrdil, že by neměly nastat výpadky v zásobování, v médiích se ale postupně objevily zprávy o opaku. Problémy se sháněním nafty měly údajně zejména firmy, které nejsou do vlastnické struktury České rafinérské zapojené; firma je společným podnikem Unipetrolu a zahraničních společností Eni a Shell.

jtb mol

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK