Tykač ovládl mostecké doly ve vlastnictví Czech Coal

17.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Společnost Indoverse Czech Coal Investments Limited koupila od firmy Czech Coal N. V. 50procentní podíl ve skupině Czech Coal a stala se jejím jediným akcionářem. O transakci dnes informoval Czech Coal. Za firmou Indoverse Czech Coal Investments Limited stojí finančník Pavel Tykač, který tak ovládl mostecké doly.

"Věřím, že jde o výjimečnou příležitost," řekl Tykač. "V době, kdy centrální banky tisknou peníze 've dne v noci' a zaplavují s nimi finanční trhy, je stále obtížnější smysluplně investovat," dodal.

Obě strany se dohodly, že detaily transakce nezveřejní. Podle dřívějších informací iDnes.cz by Tykač za 50 procent Czech Coal měl údajně zaplatit 10,3 miliardy korun.

Prodávajícími jsou Petr Pudil a Vasil Bobela. "Po šestiletém působení v projektu Czech Coal jsme dosáhli očekávaného zhodnocení," řekl Pudil. Bobela dodal, že se nyní budou prioritně věnovat projektu REN POWER. "Chceme, aby se stal předním hráčem na trhu obnovitelných zdrojů energie v regionu střední Evropy. Druhým pilířem naší investiční strategie zůstává real estate development. Budeme se však poohlížet i po jiných podnikatelských příležitostech," uvedl Bobela.

Skupina REN POWER provozuje solární a větrné elektrárny. Do vlastnictví Pudila a Bobely také patří společnost FitCraft Production a.s., která vyrábí fotovoltaické systémy.

Skupina Czech Coal vlastní největší zásoby uhlí v České republice, které dodává energetickým společnostem i malospotřebitelům. V ročním objemu těžby je druhým největším producentem. Společnost Litvínovská uhelná, která je součástí skupiny, spravuje těžební lokalitu ČSA; pod Vršanskou uhelnou spadají lokality Vršany a Šverma. Součástí skupiny Czech Coal je také Důl Kohinoor, který těží uhlí v posledním hnědouhelném hlubinném dole Centrum. Czech Coal zaměstnává asi 5500 lidí.

Jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač se dostal do povědomí v 90. letech v souvislosti s působením firmy Motoinvest, která skupovala akcie z kuponové privatizace. Následně ovládla Agrobanku, Plzeňskou banku či CS Fondy, které ale nakonec všechny zkrachovaly.

Ovládnutí dolů Tykačem může podle serveru iDnes.cz přinést další změny na energetickém trhu. Tykač je totiž zastáncem zvýšení cen hnědého uhlí, protože jeho zásoby docházejí a v nejbližších letech ho může být hlavně pro teplárny nedostatek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK