Novela zákona o spotřebitelském úvěru přináší změny i v hypotékách

29.12.2010 | , Hypoteční banka
Tiskové zprávy


Změny zákona o spotřebitelském úvěru se dotknou i některých forem hypotečních úvěrů. Vliv budou mít na tzv. americké hypotéky, předhypoteční úvěr, nebo financování družstevního podílu. Hypoteční banka zachová stávající nabídku hypotečního financování a bude i nadále schopná pokrýt poptávku klientů po všech současných typech úvěrů. Dopad novely zákona však bude jen minimální a spíše jim přinesou výhody a pozitiva.

Hlavní dopad bude mít legislativní úprava na americké hypotéky a předhypoteční úvěry. Klienti vždy automaticky získají informaci o RPSN (tzv. roční procentní sazba nákladů – náklady na úvěr včetně úrokové míry a započtení poplatků). Hypoteční banka zařadí výpočet RPSN i do webových kalkulaček a do online modelových výpočtů u těchto produktů. Klienti si také budou moci snáze porovnat jednotlivé nabídky bank, a to díky zákonem upravené podobě předsmluvní dokumentace.

Poslední změna pro hypoteční banky se týká financování družstevního bydlení. To se podle zákona stane jedním z dalších účelů klasického hypotečního úvěru. Klientům se tak podstatným způsobem zjednodušuje situace. „Klienti Hypoteční banky z této změny získají možnost nově využít i na družstevní bydlení rozšířených parametrů standardních hypotečních úvěrů, například prodloužení fixace úrokové míry na delší než pětileté období. To jim pak umožní sjednat si k úvěrům na pořízení družstevního bydlení i další volitelné parametry a služby, které nabízíme – například službu Hypotéka bez poplatků,“ dodává Jan Sadil.

Změny tedy klientům přináší nové možnosti. Hypoteční banka bude i nadále poskytovat financování všech forem bydlení – od osobního vlastnictví, přes družstevní podíly až po rekreační objekty.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy