Analytici se těší na dovolenou, bojí se korupce a ochlazování

07.01.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zhlédněte krátkou predikci ekonomických ukazatelů na rok 2011 a přečtěte si více o tom, čeho se analytici v roce 2011 bojí a na co se těší.

Je nepsanou povinností zveřejňovat během prvního lednového týdne články komentující všechny změny, které začaly v novém roce platit. Stejně tak se publikují texty, které hlásají, co pravděpodobně bude.

Každým rokem si na Finance.cz můžete přečíst, jak se pravděpodobně vyvine HDP, jak vysoká bude nezaměstnanost, jaký kurz bude mít asi koruna vůči euru, či jaké budou úrokové sazby v ekonomice.

Tento rok jsme si řekli: Je vlastně užitečné psát rozmáchleji o těchto číslech? Vždyť, ruku na srdce, co vám pomůže informace, že HDP v roce 2011 poroste asi o 1,5 %? Nebo, že úrokové sazby pravděpodobně lehce vzrostou? Jednak jde o čísla, která nemusí být zrovna pro Vás vůbec směrodatná, protože třeba pracujete v Praze, kde je nezaměstnanost poloviční než ve zbytku republiky. Jednak jde pořád jenom o odhady, takže např. predikovaný kurz koruny na konec roku 2011 může ustřelit o 0,5b. na jednu či druhou stranu. Proto se i různí predikce jednotlivých ekonomů a analytiků.

Zeptali jsme se proto ekonomů a analytiků obecněji a přinášíme vám nejzajímavější odpovědi. A pro splnění té povinnosti: Pro rok 2011 jsou odhady zhruba takové: HDP 1,3 %, nezaměstnanost 9,5 %, kurz koruny k euru na konci roku 2011 24 CZK/EUR, inflace pod 3 % a, ano, úrokové sazby s největší pravděpodobností narostou (čísla jsou průměrem z různých predikcí). A nyní již slíbené minirozhovory s analytiky.

1) Bude rok 2011 ekonomicky zdatnější než rok 2010?

Aleš Michl, portfolio manažer Raiffeisenbank:
Nebude. Jsme v nové realitě. Na VŠE mě učili rovnice. Platí, že růst HDP = C + G + I + NX. Kde C je příspěvek útrat domácností, G je příspěvek vlády, I podnikové investice a zásob a NX je export minus import. Podle nových dat platilo za 3. čtvrtletí v ČR: Růst HDP ve výši 2,8 % = 0,6 - 0,1 + 3,1 - 0,8. To poslední číslo o HDP vytáhl nahoru třetí člen rovnice – podnikové investice. Což je super, ne? Jen na první pohled. Podnikové investice = investice do kapitálu + změna zásob. Kapitálové investice přispěly k růstu HDP 0,4procentního bodu a změna zásob 2,7 bodu. Je to jako jojo. Spadli jsme. Firmy prodávaly ze zásob, vyprázdnily sklady. Pak oživení zakázek způsobilo, že se zase honem začalo vyrábět na odbyt i sklad. Stále se ale moc neinvestuje do budoucnosti. Ekonomika není na šampaňské. Čekám scénář ve stylu "W". Pád, vzestup, další zpomalení...

Martin Lobotka, analytik České spořitelny:
S největší pravděpodobností ne, i když o tolik horší by to být nemělo. Důsledkem kombinace vyprchání jednorázových faktorů (zásoby, boom ve fotovoltaice) a úsporných opatření vlády (snižování mzdových nákladů ve veřejném sektoru, deregulace nájemného) dojde k částečnému (cet.par.) snížení disponibilních příjmů domácností. Rovněž dojde k mírnému zpomalení dynamiky oživení v zahraničí (Německo) v důsledku podobných faktorů jako u nás. 

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank:
Ne ve smyslu klíčových makrodat, jako růstu HDP či průmyslové výroby. Ano ve smyslu více světla na konci tunelu v druhé části roku.

2) Na co se v roce 2011 nejvíce těšíte?

Martin Lobotka:
Na dovolenou :-) Obecně se ale z hlediska ekonomiky dá "těšit" na pokračující oživení.

Aleš Michl:
Mistrovství světa v ragby a kafe s klienty.

Pavel Sobíšek:
Na dovolenou.

3) Čeho se naopak nejvíce bojíte?

Martin Lobotka:
"Bojím" se nejvíc toho, že se vládě nepodaří prosadit ty reformy, které jsou nejdůležitější - zde mám na mysli hlavně penze, ale zásah by si zasloužily i další věci (veřejné zakázky, daně, atd.)

Aleš Michl:
Globálního ozimování.

Pavel Sobíšek:
Pokračování korupce v české politice. Neochoty některých politiků a neschopnosti jiných se s korupcí vypořádat. Z toho plynoucí politické nestability, která by zmařila šanci na prosazení ekonomických reforem.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU