Vyplatí se vybírat účet podle toho, jak často platíte kartou?

19.01.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Máme zde tip pro ty, kteří užívají spořicí účet jako část portfolia. Vysvětlujeme také, jak ovlivňuje placení kartou celkové náklady na účet.

Téma měsíce: Vybíráme běžný účet


Běžný účet jako součást portfolia. Dívejte se na "odpouštějící zůstatek"


Držíte-li rádi dostatek peněz na účtu, můžete ročně ušetřit tisíce korun na poplatcích. Stačí vědět, kde vaši vášeň ocení. Byť mohou na první pohled vypadat statisíce na běžném účtu jako nedbalost – říkáte si, jinde by mohly jít zhodnotit lépe – u některých střadatelů jde třeba o bezrizikovou část portfolia. Produkty, o kterých bude řeč dále, mají totiž v sobě většinou zabudované i spořicí účty s obstojnými sazbami.

Pokud chce tedy někdo uložit část peněz na spořicím účtu, a teď bavíme o statisících, právě výše zůstatku na běžném účtu, která odpouší poplatek za vedení, může být kritériem pro výběr. Získáte tak totiž zároveň zhodnocení úspor a solidní paletu služeb bez poplatků.

V tabulce vidíte tři účty, u kterých určitý zůstatek ruší poplatek za vedení. Všechny tři produkty jsou balíčkové konta, měsíční poplatek odpovídá i počtu zahrnutých služeb. Zatímco u účtu Genius Active máte třeba všechny příchozí a odchozí platby v ceně, u varianty Gold se můžete těšit i ze zlaté platební karty.

Tak trochu stranou stojí novinka UniCredit Bank. Nejde o konto pro náročné klienty, ale naopak o základní balíček. Tomu odpovídá však i cena a hlavně výše zůstatku, která odpouští měsíční poplatek za vedení. Vedení Expresního konta stojí 50 Kč za měsíc, když však máte na účtu zůstatek 50.000 Kč, poplatek je vám odpuštěn. V ceně konta je kontokorent, platební karta, internetové bankovnictví či 2 výběry z bankomatů UCB. Nulového poplatku se dá dosáhnout také obratem na účtu 10.000 Kč.


Zůstatku se dá chytře využít


Co se zde vlastně snažíme sdělit? Chcete-li někde zhodnocovat 250.000 Kč a zárověň provádíte často bankovní transakce, můžete to udělat tak, že využijete nějakého spořicího účtu a zaplatíte za nějaké bankovní konto. Druhým způsobem, je využít zůstatku ke snížení celkových nákladů. Vše si můžete vyzkoušet na naši kalkulačce Nejlepší bankovní účet.

A jaké máte na trhu možnosti? Můžete si vybrat podle toho, kolik máte na účtu uloženo. Je to alespoň 50.000 korun? Je zde Expresní konto UniCredit Bank. Je to něco mezi 250-500.000 korun? Zkuste Active Konto GE Money Bank. Držíte částku mezi 500.000 až 1.000.000 Kč? Existuje Citi konto. Máte nad 1mil. Kč? Zkuste Genius Gold od GE Money Bank. Uvádíme i úroky na přidružených spořicích účtech.

Tabulka: Běžné účty se zůstatkem

Účet  Banka    Měsíční poplatek  Odpouštějící zůstatek  Úrok u vkladu
Expresní konto UniCredit Bank 50 Kč 50.000 Kč x
Genius Active    GE Money Bank  129 Kč 250.000 Kč 1,75 % Kč
Citi konto   Citibank 299 Kč 500.000 Kč 1,75 % Kč
Genius Gold   GE Money Bank  499 Kč 1.000.000 Kč 2,25 Kč %


Platby kartou, které zlevňují výběry z bankomatů


Již jsme probrali věk a obrat na účtu (viz článek Bankovní účet se vyplatí zvolit podle věku nebo obratu) a rovněž zůstatek na účtu. Posledním faktorem, který může ovlivnit konečnou cenu účtu, a který zohledňuje naše kalkulačka, je obrat platební kartou.

Čím dál více bank začíná využívat platební kartu jako motivační nástroj k nižším poplatkům. Nejdříve jsme se s tím setkali u kreditních karet: Při placení kreditní kartou v určitém objemu vám banka odpustila měsíční poplatek za vedení této karty.

Poté přišla mBank s tím, že začlenila obrat na kartě jako jeden z hlavních faktorů konečné ceny. Troufáme se dokonce říci, že u valné většiny klientů mBank ovlivňuje cenu mKonta právě užívání platební karty.

mBank totiž na placení kartou navázala výši poplatku za výběr z bankomatu. Nepoužíváte-li kartu vůbec, za první tři výběry z bankomatu zaplatíte 9 Kč, za 4. a další 35 Kč. Utratíte-li kartou 2, 3, nebo 4 a více tisíců korun, máte první, druhý, nebo i 3. výběr bez poplatku (další jsou vždy za 35 Kč).

Abychom si uvedli příklad, utratíte-li kartou mBank v daném měsíci 4100 Kč a uskutečníte 4 výběry, bude vás to stát 35 korun: tři výběry jsou bez poplatku, čtvrtý za 35 Kč. Při útratě 2050 Kč, by vás čtyři výběry stály 53 Kč: jeden zadarmo, dva za 9 Kč, čtvrtý za 35 Kč.

Při čtyřech výběr tedy cena mKonta kolísá od 35 do 62 Kč. Při třech výběrech od 0 Kč do 27 Kč. Vzhledem k tomu, že při střídmém, můžeme říci i běžném platebním chování (nějaké příkazy k úhradě, trvalé příkazy, inkasa, příchozí platby, výpis, internetové bankovnictví) nenaskakují na mKontu žádné poplatky, cena za výběry je velmi podstatnou složkou konečné ceny -obrat platební kartou je tedy důležitým determinantem.


Komerční banka a její novinka


Poslední lednovou novinkou je pak ustanovení Komerční banky, které říká, že každá platba kartou znamená jeden výběr z bankomatu KB zdarma. Provedete-li tedy 3krát platbu kartou (objem platby není narozdíl od mBank rozhodující), máte 3 výběry zdarma atd. Počet není omezen.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ