Vyškovský pivovar asi získá do nájmu Czech Beverage Industry

21.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vyškov 21. ledna (ČTK) - Vyškovský pivovar patrně získá po několika kolech výběrových řízení konečně nájemce. Měla by se jím stát pražská a.s. CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY. Státní podnik Jihomoravské pivovary s ní ještě musí uzavřít smlouvu. Doporučila mu to dnes hodnotitelská komise. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Firma byla jedinou, která se do posledního kola výběrových řízení přihlásila. Jakou nabídku předložila, Dvořáčková neuvedla. V podmínkách obchodní veřejné soutěže Jihomoravské pivovary vyhlásily minimální výši ročního nájemného 2,5 milionu korun. Státní podnik Jihomoravské pivovary pronajímá nemovitosti, technologické vybavení pivovaru i ochranné známky.

Uspět v soutěži mohl pouze uchazeč, který "disponuje oprávněním pro podnikání v oblasti pivovarnické činnosti, a to po dobu minimálně dvou let nazpět". Společnost Czech beveragy industry company byla podle informací z obchodního rejstříku založena v srpnu loňského roku. Jakým způsobem splnila podmínky výběrového řízení, Dvořáčková neuvedla.

Podle informací z obchodního rejstříku je předsedou představenstva firmy Jiří Kopenec. Stejná osoba je i předsedou představenstva společnosti AGRA GROUP ze Strakonicka, která se zabývá hnojivy. V obou firmách působí i další totožné osoby. O vyškovský pivovar měla společnost zájem už v polovině loňského roku. Z výběrového řízení byla vyřazena, protože "podnikatelský záměr AGRA Group a.s. byl v rozporu s podmínkami nabídkového řízení".

Vyškovský pivovar je ve ztrátě už několik let. V roce 2009 vykázal ztrátu 30 milionů při tržbách téměř 34 milionů Kč. Dnes v provozu pracuje kolem 30 lidí, vyrábí zhruba 2000 hektolitrů piva měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK