Tablet TouchPad od HP bude mít operační systém webOS

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 9. února (ČTK) - Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard představil svého koně v nynější bitvě rivalů na trhu s počítačovými tablety. Přístroj TouchPad s dotekovým displejem pracuje s operačním systémem webOS, uvedl podnik na dnešní prezentaci. Konkurovat s ním chce především iPadu od americké společnosti Apple.

TouchPad má displej s úhlopříčkou 24,6 centimetru, pracuje s čipy od společnosti Qualcomm a podporuje video hovory. Na trh by měl jít v létě. Cenu a další technické podrobnosti zveřejní Hewlett-Packard později. Podnik získal operační systém webOS loni v létě při akvizici výrobce mobilních telefonů Palm za 1,2 miliardy dolarů.

HP, světově největší technologický podnik podle tržeb, také představil nové chytré telefony Veer a Pre3, které také stojí na operačním systému webOS. Ten se obecně považuje za silnou platformu. Hewlett-Packard ale čeká těžká bitva o zlomek mobilního trhu, kde už tvrdě soupeří Apple a přístroje opírající se o systém Android od společnosti Google.

Akcie Hewlett-Packardu na trhu Nasdaq odpoledne vzrostly o 0,7 procenta na 48,49 dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK