Co stojí předčasné ukončení leasingu

18.04.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Předčasné ukončení leasingu může být nepříjemné. Záleží však především na důvodech, které vedou k předčasnému ukončení smlouvy.

Leasingovou smlouvu jako nájemce nemůže v naprosté většině případů ukončit před vypršením stanovené lhůty. Naopak leasingová společnost má možnost výpovědi. Okolnosti, za kterých vám leasingová společnost může smlouvu vypovědět jsou však omezeny. Prvním důvodem pro výpověď, který každého jistě napadne, je neplacení leasingových splátek. Ostatní důvody naleznete ve všeobecných obchodních podmínkách každé leasingové společnosti (např. při zahájení konkurzního řízení, změna sídla nebo bydliště mimo území ČR, pokud nájemce uvedl nepravdivé či zamlčel podstatné údaje, apod.). Doporučujeme proto se s všeobecnými obchodními podmínkami seznámit ještě před podpisem leasingové smlouvy. Seznámení se všeobecnými obchodními podmínkami je zvláště důležité v případě malých a neznámých leasingových společností.

Nejčastější důvody předčasného ukončení leasingové smlouvy v případě leasingu automobilu je havárie nebo odcizení. Leasingová smlouva je v případě odcizení ukončena až když policie vyšetřování případu odloží. Až do té doby je potřeba splácet leasingové splátky. Po ukončení leasingové smlouvy vyplatí pojišťovna leasingové společnosti pojistné plnění. Ta si od něj odečte nesplacené splátky, náklady spojené s předčasným ukončením leasingové smlouvy a případný zbytek pojistného plnění vám poukáže. Při vyřizování je však potřeba vyzbrojit se dostatečnou trpělivostí. Leasingové společnosti totiž mají značné ztráty díky leasingovým podvodům. Jsou tak velmi obezřetné.

V případě havárie a vzniku totální škody na vozidle se za ukončení leasingové smlouvy považuje den, kdy pojišťovna oznámí uzavření pojistné události leasingové společnosti jako totální škodu. Finanční vyrovnání probíhá obdobně jako o odcizení.

Podnikatelé musejí v případě předčasného ukončení leasingové smlouvy a nesplnění zákonných lhůt (v případě automobilu 3 roky) počítat s tím, že celý smluvní vztah je převeden do režimu operativního leasingu a vzniknou jim ze zákona o dani z příjmu dodatečné daňové povinnosti.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: FinTriky