Sdružení nájemníků: Při privatizaci OKD stát přišel o 20 miliard

04.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 4. března (ČTK) - Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Domnívá se, že v souvislosti s privatizací majetkové účasti státu ve společnosti OKD v roce 2004 mohla být České republice způsobena škoda zhruba 20 miliard korun. ČTK o tom dnes informoval předseda sdružení Roman Macháček. Stát za podíl v OKD dostal od společnosti Karbon Invest 4,1 miliardy korun, podle sdružení byla skutečná cena několikanásobně vyšší.

Sdružení podle Macháčka má nové důkazy, jako je znalecký posudek firmy Ernst & Young. Ten zjistil hodnotu čistého obchodního majetku OKD k 31. prosinci 2005 ve výši 52,338 miliardy korun. "Pro účely privatizace však byla společnost OKD v roce 2004 oceněna pouze na částku 4,53 miliardy korun," uvedl Macháček. Rozdíl tak podle něj tvoří 47,8 miliardy korun. Autorem znaleckého posudku z roku 2004 je Vox Consult. "Jen neprovozní aktiva OKD (bytový fond, komerční nemovitosti, finanční majetek) byla posudkem Ernst & Young oceněna k 31. 12. 2005 na částku 22,196 miliardy korun," uvedl Macháček.

Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ je přesvědčeno, že stát nepostupoval v souladu s principem tržního investora a nemaximalizoval svůj zisk a že naopak poskytl konkrétní výhodu ve formě snížené kupní ceny firmy Karbon Invest. Majetková účast státu v OKD se neprodávala na základě výběrového řízení. "Stát jednal na základě exkluzivity s jediným zájemcem. Bylo povinností odpovědných osob jednajících za stát zajistit, aby byl prodávaný majetek státu řádně oceněn znaleckým posudkem a kupní cena byla cenou obvyklou neboli tržní, to se však nestalo," uvedl Macháček v tiskové zprávě.

Deník Právo dnes uvedl, že mezi podezřelými jsou znalecký ústav Vox Consult, který podle Macháčka cenu vědomě podhodnotil, i Fond národního majetku. Ten měl státní podíl v OKD fakticky v držení, uzavřel smlouvu se znaleckým ústavem a bez výjimky přijal následný posudek. Dalším podezřelým je podle Práva firma Karbon Invest a svou odpovědnost má také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Neznámý pachatel se podle sdružení dopustil trestných činů nepravdivého znaleckého posudku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo podvodu. "Existuje zde závažné podezření, že podhodnocení majetku společnosti OKD bylo záměrné, tak aby kupující nemusel za privatizovaný podíl zaplatit České republice tržní cenu, a aby tak získal na úkor České republiky a daňových poplatníků nepřiměřený majetkový prospěch," píše ve zprávě Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ.

Macháček řekl, že se kvůli mimořádné závažnosti případu se svým trestním oznámením obrací přímo na nejvyššího státního zástupce a na policejního prezidenta.

Server novinky.cz uvedl, že v souvislosti s prodejem bytů OKD podá v pondělí trestní oznámení také místopředsedkyně přípravného výboru Suverenity (SBB) Jana Volfová. Terčem budou někdejší premiér Stanislav Gross (ČSSD) a Bohuslav Sobotka (ČSSD), který tehdy jako ministr financí smlouvu o prodeji podepsal. Volfová podle serveru zvažuje, že oznámení rozšíří i o další lidi, kteří měli s privatizací OKD co do činění, například tehdejší šéf Fondu národního majetku. Sobotka v Právu uvedl, že částka 4,1 miliardy odpovídala tržní ceně, a byla tedy v pořádku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK