Jak ušetřit na kancelářském softwaru

11.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Mnoho z nás potřebuje ke studiu notebook, ať už na zápisky, nebo i na práci spojenou se svým oborem. Ale programy, které využíváme, jsou mnohdy drahé a zatěžují už tak napnutý studentský rozpočet. U spousty z nich se však dá zcela legálně ušetřit využitím freewaru s prakticky stejnými vlastnostmi – obrovský výběr panuje zejména u kancelářských balíků typu MS Office.


OpenOffice.org


Nejrozšířenější varianta komerčního MS Office, jehož studentská verze vyjde na dva a půl tisíce korun, je OpenOffice.org od společnosti Oracle (dříve Sun). Balík obsahuje součásti Writer, Calc, Impress, Draw, Base a Math, ekvivalenty Wordu, Excelu, PowerPointu, částečně Picture Manageru (Draw je spíše pro kresby a Manager spíše pro fotografie) a Accessu; Math přímý ekvivalent v MS Office nemá.

Výhodou OpenOffice.org je vedle toho, že je zdarma, i možnost snazší opravy některých poškozených souborů a bezproblémovější otevírání starých souborů ukládaných ve dnes již téměř nepoužívaných verzích MS Office a dalších balíků. Nicméně má samozřejmě i nevýhody – Writer si špatně poradí s formátem RTF, pro kompatibilitu se všemi MS Office je vhodné používat DOC, a celý balík je podobný MS Office 2003 – funkce přidané do MS Office od verze 2007 v něm většinou nenajdete.


LibreOffice


Alespoň část z těchto problémů řeší LibreOffice, jehož tvůrci se ani ne před rokem rozešli s Oraclem v obavě, že OpenOffice.org zpoplatní. To se sice nestalo a patrně ani nechystá, LibreOffice je však plnohodnotnou sestrou OpenOffice.org pod křídly společnosti Document Foundation. LibreOffice Writer mnohem lépe zvládá formát RTF a tvůrci balíku prosluli rychlým opravováním jakýchkoli nalezených problémů a stálým vylepšováním programů. Interface i funkce jsou stejně jako u OpenOffice.org podobné MS Office 2003.


IBM Lotus Symphony


V roce 2007 společnost IBM obnovila svůj kancelářský balík používaný dříve v DOS a upravila jej do moderní a všestranně použitelné podoby. Obsahuje méně programů než předešlé balíky, je však také kvalitní a pokryje veškeré potřeby běžného uživatele. Má textový procesor Documents, tabulkový procesor Spreadsheets a nástroj na tvorbu prezentací Presentations. I tento balík se podobá starším MS Office, koneckonců je do značné míry založen na kódu OpenOffice. Vlastnostmi se příliš neliší, je tedy na konkrétním uživateli, aby si vybral, co mu sedne nejlépe – podle změn v některých funkcích, interface, náročnosti na RAM či stability.


GNOME Office


Tento balík se od předchozích zásadně liší v možnostech použití – jako celek ho na MS Windows ani MacOS nespustíte, všechny součásti vám budou fungovat v prostředí GNOME na Linuxu či Solaris. Nicméně i na Windows a MacOS můžete bez problémů používat některé z nich – elegantní a výkonný textový procesor AbiWord, rastrový grafický editor GIMP, vektorový grafický editor Inkscape a tabulkový procesor Gnumeric. Obzvláště GIMP patří mezi hojně využívané a chválené programy.


Další balíky


Mezi další kancelářské balíky, které můžete legálně zdarma stáhnout a používat, patří například Calligra Suite a Ability Office. Množství programů se stejnými funkcemi naleznete i online – nejlepším příkladem jsou velmi hojně využívané Google Documents, které umožňují zakládat, upravovat a sdílet soubory mnoha formátů online.

Nemusíte se bát, že byste si po přechodu z MS Office na jiný kancelářský balík s programy nerozuměli. Většina jich vypadá a funguje velmi podobně a snadno si na ně zvyknete. Teď už záleží jen na vás, jaký si vyberete…

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT