Kdy si můžete požádat o zvýšení důchodu?

10.03.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Možnost požádat o zvýšení důchodu je upravena sice již od ledna 2010, ale v praxi o něj mohou občané žádat nejdříve až v letošním roce. Za jakých podmínek?

V § 34 zákona o důchodovém pojištění je uvedeno, že výše procentní výměry starobního důchodu stanovená se zvyšuje pojištěnci, který splnil podmínky nároku na starobní důchod a po vzniku nároku na tento důchod vykonával výdělečnou činnost (jako zaměstnanec či OSVČ) a pobíral přitom starobní důchod v plné výši. Jak se důchod zvyšuje? Za každých 360 kalendářních dnů výdělečné činnosti o 0,4 % výpočtového základu. Do těchto dní se přitom nezapočítává např. nemoc. Kdy má občan nárok na zvýšení důchodu? Vždy po dvou letech, pokud výdělečná činnost trvala nepřetržitě po tuto dobu, nebo po skončení výdělečné činnosti. Za nepřetržité trvání výdělečné činnosti se považuje i to, kdy na kalendářní den skončení výdělečné činnosti bezprostředně navazuje kalendářní den, v němž výdělečná činnost znovu vznikla.


Pobíráte důchod a pořád pracujete?


Jestliže pobíráte důchod a pořád pracujete, tak bude moci zažádat o zvýšení důchodu až po dvou letech. I když třeba současně pracujete a pobíráte důchod již od roku 2008, tak se Vám pro případné zvýšení důchodu počítají pouze dny od ledna 2010. Takže můžete požádat o zvýšení důchodu až začátkem roku 2012 (bude se počítat rok 2010 a rok 2011). Po dvou letech tedy náleží zvýšení výpočtového základu důchodu o 0,8 %.

 
  • Praktický příklad
    Penzista Šedý pobírá důchod v celkové výši 11 250 Kč (základní výměra důchodu je 2 230 Kč a procentní část důchodu je 9 020 Kč). Po celý rok 2010 pobíral důchod a pracoval, v práci skončil v únoru letošního roku. Protože zaměstnání ukončil a získal 360 dní výdělečné činnosti, tak si může požádat o zvýšení důchodu. Přestože pan Šedý získal více než 360 dní výdělečné činnost, tak se na dny nad 360 dnů až do 720 dní nepřihlíží. Důchod pana Šedého se zvýší o 37 Kč měsíčně (0,4 % z 9 020 Kč). Jestliže by pan Šedý pracoval i po celý rok 2011, tak by mohl začátkem roku 2012 požádat o zvýšení důchodu ve výši 74 Kč (0,8 % z 9 020 Kč).


O zvýšení důchodu je potřeba si požádat


Jestliže pobíráte důchod a současně vykonáváte výdělečnou činnost a splníte zákonné podmínky pro zvýšení důchodu, tak si musíte o zvýšení důchodu sami na místně příslušné OSSZ požádat. Zvýšení důchodu se provádí pouze na základě vlastní žádosti občana.


Jak se zvyšuje důchod, když pracujete „na procenta“?


Na doplnění si uvedeme, jak se zvyšuje důchod občanům, kteří v důchodovém věku nadále pracují a nepobírají důchod. V těchto případech se dle § 34 zvyšuje procentní výše starobního důchodu za každých 90 kalendářních dnů této výdělečné činnosti o 1,5 % výpočtového základu. Za 360 dní to je tedy o 6 %. Do těchto 90 kalendářních dní se však nepočítají dny, kdy budete pobírat nemocenské dávky a jiné tzv. náhradní doby.


Pracovat a pobírat důchod je výhodnější


I když je zvýšení procentní části důchodu při práci nad důchodový věk poměrně vysoké, je lepší variantou pobírat důchod a pracovat. Pracovní podmínky penzistů jsou velmi dobré. Mohou pracovat na základě smlouvy na dobu neurčitou, při výpočtu mzdy mohou uplatnit základní slevu na poplatníka stejně jako všichni ostatní zaměstnanci a platí pro ně stejná ustanovení zákoníku práce jako pro ostatní zaměstnance. Z finančního hlediska je tedy lepší pobírat důchod i mzdu současně. Navíc i v tomto případě lze při splnění zákonných podmínek, jak jsme si ukázali, požádat o zvýšení důchodu.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY