iSuppli:Tabletů iPad 2 může být po zemětřesení nedostatek na trhu

18.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 18. března (ČTK) - Japonské zemětřesení z minulého týdne může způsobit výpadky dodávek počítačových tabletů iPad 2 od americké firmy Apple na trh. Uvedla to dnes agentura iSuppli, jejíž analytici identifikovali v přístroji nejméně pět komponentů, které pocházejí z Japonska. Apple se k tomu na dotazy nijak nevyjádřila.

Analytici iSuppli pravidelně podrobují spotřební elektroniku hloubkové expertize, kdy ji rozeberou na jednotlivé komponenty. Podle nich dodávají do iPadů paměti a zařízení na uchování dat Toshiba a Elpida Memory, elektronický kompas je od AKM Semiconductor, krycí sklo dotekového displeje dodává pravděpodobně Asahi Glass a baterie jsou od Apple Japan.

iSuppli dodává, že některé závody těchto dodavatelů zemětřesení ani následná cunami nepoškodily. Přesto je situace zřejmě poznamená kvůli rozsáhlým logistickým zádrhelům od nesouvislého zásobování elektřinou po dopravní komplikace. Určité škody na výrobních zařízeních hlásí Asahi Glass.

Apple si může komponenty objednat u náhradních dodavatelů, dodávají analytici. Jmenují například korejský Samsung Electronics a americký Micron Technology. iSuppli ale varuje, že bude složité najít náhradu za kompasy a sklo, které považuje za speciální typ.

Apple už se potýká s tím, že je poptávka po iPadech 2 větší, než sama čekala. Mnohé obchody vyprodaly své zásoby hned první víkend přístroje na trhu a na zásilku webové objednávky nyní lidé čekají čtyři až pět týdnů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK