Jak si stojíme II? Výsledky výzkumu sexuálního chování

12.04.2011 | , Petronius CZ
Konference


Reprezentativní výzkum sexuálního chování, který realizovala společnost STEM/MARK pod supervizí sexuologického ústavu, přinesl další zajímavé poznatky z této oblasti.

Konkrétní výsledky prezentoval na tiskové konferenci prof. PhDr. Petr Weiss, PhD. (Sexuologický ústav 1. LFUK a VFN). Výsledky obohatila přednáška MUDr. Viktora Vika, který svým příspěvkem „Sex včera, dnes a zítra“, porovnal historické a současné přístupy k sexualitě mužů. MUDr. Zlatko Pastor popsal současnou roli ženy v partnerském životě a její vnímání problematiky sexu a poruch erekce.

Výzkum společnosti STEM/MARK (1 605 respondentů v ČR – muži/ženy – věk 35/65 let) odpověděl na celou škálu otázek z oblasti partnerských vztahů a sexu. Výsledky byly doplněny také o zajímavé odpovědi z oblasti sexuálního chování ve vztahu k zaměstnání, které byly získány z loňského výzkumu společnosti VM Communcations z Maďarska. Prezentované výsledky výzkumu se zaměřily na otázky sexu a sexuálních problémů včetně problematiky sexu na pracovišti. Výzkum, který mimo jiné srovnává názory mužů a žen na jednotlivá témata, nebo názory jednotlivých věkových skupin, a došel k  zajímavým závěrům. Muži se například považují za sexuálně náročnější. Při otázce: „V oblasti sexu se ve srovnání s partnerkou považujete za sexuálně náročnější,“ se téměř třicet procent mužů považovalo za sexuálně náročnější než partnerka. Ženy se považují za aktivnější v 16,4 %. (graf 1)

graf1_2.jpg

 Ve výzkumu muži a ženy uváděli, v kolika letech měli první pohlavní styk. Ukázalo se, že nejčastěji přišli o panenství/panictví v období mezi 15. a 19. rokem (67 % mužů, 75,7 % žen), i když první soulož do 15. roku zažilo větší procento mužů - 12,6 % oproti 9,3 % žen. Avšak větší procento mužů mělo první pohlavní styk i ve vyšším věku, tj. ve 20 letech a později.

graf2_3.jpg

Nejoblíbenější sexuální pomůckou je vibrátor, který používá 75 % dotázaných. Bičík, lubrikační gel či venušiny kuličky zůstaly daleko za ním. Velmi zajímavým oddílem otázek bylo téma sex na pracovišti. 33,5 % mužů a téměř 30 % žen přiznalo sex na pracovišti. Nejčastěji provozovali muži a ženy sex na pracovišti s kolegou či kolegyní, následoval sex s nadřízeným a nakonec sex s podřízeným.

Partnerský vztah komplikují sexuální poruchy. Tuto skutečnost potvrdilo 86,6 % respondentů. Avšak pouze necelých 16 % tento problém s partnerem probírá a řeší. 37 % se sice svěří, ale problém dál neřeší. Tato čísla jsou alarmující.

Jedním z nejčastějších sexuálních problémů u mužů je porucha erekce. Vysokou či naprostou důvěru v dosažení a udržení erekce má 52,4 % mužů, z toho naprostou důvěru má pouze necelých 20 %. Na historické metody léčby poruch erekce, kdy muži užívali například pověstný kořen mandragory, bolševník nebo hadí žluč, ale také na moderní léčbu současnosti, poukázal ve své přednášce MUDr. Viktor Vik. Podle výzkumu existuje i dnes velký počet mužů, kteří svůj problém neřeší, nebo jej řeší až po velmi dlouhé době. Efektivním a zdánlivě snadným řešením je návštěva lékaře. Přesto lékaře navštíví v průběhu prvního roku obtíží pouze necelých 22 % mužů, do dvou let je to necelých 9 % a dokonce po třech a více letech navštíví lékaře s problémy s erekcí téměř dvacet procent.

graf3_1.jpg


Nejčastěji se muži s problémy s erekcí svěřují svému praktickému lékaři, následují pak specialisté – sexuolog a urolog. Doktor Vik vysvětlil, jak probíhá vyšetření u lékaře. Nejedná se v žádném případě o ponižující či bolestné vyšetření, jak se mnozí obávají. Nejdříve proběhne krátký rozhovor s lékařem, vyplnění dotazníku, následuje základní vyšetření a nakonec odběr krve. Tudíž: „Není čeho se obávat,“ říká doktor Vik. Je úplně zbytečné řešení problému s lékařem oddalovat a dlouhé měsíce, nebo dokonce roky se problémem trápit. Vyšetření je důležité z několika důvodů. Za prvé - porucha erekce může být citlivým indikátorem zdraví a prvním klinickým projevem závažné choroby, jako je například kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo onemocnění prostaty. A za druhé - jedině lékař může nabídnout účinnou léčbu, která je k dostání pouze na předpis. Nejčastější léčbou jsou tablety užívané před pohlavním stykem. Na trhu je k dispozici více preparátů, které se liší zejména délkou účinku. Léky účinkují pouze po sexuální stimulaci, bez ní k erekci nedojde. Užívá se maximálně jedna tableta denně a nikdy se nesmí kombinovat s nitráty a nitrity. Doktor Vik zdůraznil, jak je důležité, aby pacient probral s lékařem všechny možnosti léčby a společně pak vybrali lék, který nejlépe odpovídá životnímu stylu muže, sexuálním zvyklostem páru a očekáváním pacienta.

Na kvalitě erekce se velmi rychle odráží celá řada faktorů, které ovlivňují celkový zdravotní stav - životospráva, fyzická a psychická pohoda. Přestože výzkumy ukazují, že až u 80 % případů jsou problémy s erekcí organického původu, muži je často připisují stresu. Výsledky výzkumu z Maďarska ukazují, v kolika procentech je podle dotázaných stres odpovědný za poruchu erekce. 63 % dotázaných se domnívá, že stres na pracovišti ovlivňuje poruchu erekce ze 40 a více procent. Třináct procent se dokonce domnívá, že stres ovlivňuje poruchu erekce ze 70 %.

graf4.jpg 

Výzkum z Maďarska dále prokazuje korelaci vyššího počtu hodin strávených v práci s problémy s erekcí. 84,3 % dotázaných s poruchou erekce uvedlo, že v práci tráví více než 8 hodin denně.

Graf 5 – „Doba strávená v zaměstnání a porucha erekce.“

 

graf5_1.jpg

 

Porucha erekce ovšem není pouze mužským problémem. Současná žena změnila s pozicí ve společnosti i názory a nebojí se dát najevo své sexuální potřeby. Jak se ženy staví k poruchám erekce, popisuje ve své přednášce MUDr. Zlatko Pastor. „Muže straší výkon, ženy děsí vzhled,“ říká doktor Pastor. Mezi mýty, které jsou ve společnosti o sexuálním chování rozšířeny, řadí automatickou harmonii v sexuálním životě, simultánní orgasmus, celoživotní vzájemnou přitažlivost, dokonalou souhru, mužskou výkonnost a pevnou erekci. Pokud nastanou u partnera problémy s erekcí, žena by k nim měla přistupovat s pochopením, snažit se mu pomoci, brát problém věcně, ale nebagatelizovat jej. „Neškodí ani zdravý humor,“ říká doktor Pastor. Žena může sama vyhledat relevantní informace a dodat muži odvahu k návštěvě lékaře. Naopak žena by neměla muže v takové situaci muže zesměšňovat nebo reagovat agresivně, nepomáhá ani přehnaný soucit, nebo naopak citové ochlazení. To celou situaci jen zhorší. Úloha ženy je v této problematice nezastupitelná. Porucha erekce je totiž léčitelná a je zbytečné se tímto problémem zdlouhavě trápit. Léčba umožní návrat k intimnímu životu a zvýší sebevědomí muže i ženy. Často pomůže zlepšit partnerský vztah. Doktor Pastor uzavírá, že aktuálním trendem moderní léčby poruchy erekce je navrátit páru přirozený sexuální život, minimum omezení, pocit sexuálního zdraví, prostě možnost fungovat, jako kdyby žádná porucha nebyla.

Současnost je dobou, kdy poruchy erekce již nemusí být problémem.

Více informací o problematice poruch erekce naleznete na www.lecba-erekce.cz

 

 

 

 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Konference