Pojištění nemovitosti

04.06.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


K nemovitostem, které vlastníme, máme obvykle citový vztah. Ať už jsou nám domovem, pracovištěm nebo slouží k úschově majetku, vždy jsou spojeny s naším životem. Dojde-li k jejich poškození živly či jinou nepředvídatelnou...

... událostí, přejeme si jediné: Co nejrychleji vše vrátit do původního stavu. K takovému řešení je však třeba disponovat finančními prostředky. Pojištění nemovitosti je tu proto, abyste je v těchto nelehkých chvílích měli.

Právě jste se začetli do prvního dílu našeho nového seriálu, který jsme pro Vás připravili ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou, a.s. Postupně se tak v následujících dílech dovíte základní informace o jednotlivých druzích pojištění.

Co můžete pojistit?
Nemovitý majetek, který se nachází na území České republiky a je ve vlastnictví fyzických osob. Tedy například domy i vily, byty v osobním vlastnictví, rekreační chalupy, chaty i zahrádkářské chatky, garáže, bazény, skleníky …

Kdy vám pojištění pomůže?  V případě:

  • Poškození vaší nemovitosti a věcí s ní souvisejících nahodilou živelní událostí (není-li ovšem škoda na majetku způsobena vadnou konstrukcí nebo zanedbáním údržby).
  • Poškození nebo zničení věci únikem vody z vodovodního nebo kanalizačního potrubí, z nádrží, topných systémů a systémů pro ohřev vody, příp. kapalným médiem z hasicích zařízení.
  • Poškození stavebních součástí vaší nemovitosti (např. oken, zdí, schodiště, střechy).
  • Krádeže a poškození majetku vandaly.
  • Způsobíte-li provozem své nemovitosti někomu škodu.

Jaká živelní rizika toto pojištění zahrnuje?
Všechna, která se vám vybaví, a pravděpodobně i ta, na něž si nevzpomenete. Například požár, přímý úder blesku, záplavu, povodeň, bouřlivý vítr, krupobití, sesuv půdy a laviny, zemětřesení nebo poškození majetku tíhou sněhu či kouřem.

Jaká další nepředvídatelná rizika pojištění nemovitosti zahrnuje?
Pád stromů, stožárů a jiných předmětů, poškození majetku nárazem vozidla, pádem letadla a nadzvukovou vlnou.

Jaké jsou hlavní výhody pojištění nemovitostí u ČSOB Pojišťovny?

  • Je variabilní. Můžete si domluvit právě takovou variantu, která vám bude vyhovovat jak finančně, tak rozsahem pojistného krytí.
  • Kryje také náklady, které vám vzniknou v souvislosti s pojistnou událostí.
  • Lze je sjednat nejen pro dokončené budovy, ale dokonce i pro budovy, které jsou rozestavěné nebo v celkové či částečné rekonstrukci.
  • Máte šanci získat výrazné slevy (odvíjejí se od parametrů sjednaných v pojistné smlouvě).
  • Můžete si vybrat variantu pojištění odpovídající stavu vaší nemovitosti. Buď zvolíte pojistnou částku odpovídající hodnotě nové nemovitosti, nebo takzvané časové hodnotě (s odpočtem opotřebení).
  • Současně s domem je možné pojistit i garáž, která se nachází na jiné adrese než pojištěný domek.
  • Sami si volíte výši spoluúčasti, kterou se budete podílet na úhradě případné škody, a tak ovlivňujete výši svého pojistného. Čím větší spoluúčast, tím nižší pojistné - a naopak.
  • Sjednáte-li si současně s pojištěním nemovitosti pojištění domácnosti, je vám automaticky poskytnuta sleva.
  • ČSOB Pojišťovna zaručuje rychlé vyřízení a minimální administrativní náročnost.

Jaké pojištění si lze k pojištění nemovitostí ještě sjednat?
Pojištění odpovědnosti za škodu
Někdy si můžete dávat sebevětší pozor - a stejně nechtěně někomu způsobíte škodu. Lépe řečeno: vaše nemovitost. Toto pojištění vám v takových případech zajistí právní ochranu. V okamžiku, kdy bude prokázána odpovědnost za vzniklou škodu, pojišťovna vám formou výplat pojistného plnění pomůže s jejich úhradou.
Informace pro tento seriál poskytla:

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ