RegioJet začne zkoušet vlaky na Slovensku, přepravu zahájí za rok

20.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Bratislava 20. dubna (ČTK) - Český soukromý železniční dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency začne příští týden zkoušet vlaky na Slovensku na trase mezi Bratislavou, Dunajskou Stredou a Komárnem. Pravidelnou osobní železniční dopravu tam chce rozjet v březnu 2012. Prezentační jízdy, kterých se může zúčastnit veřejnost, zahájí příští úterý a ukončí ve čtvrtek. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

"Nákup jízdenek bude možný přímo od palubního personálu za jednotnou cenu 50 eurocentů (12 Kč) pro přepravu mezi dvěma libovolnými zastávkami," uvedl Ondrůj. Jízdní řád společnost zveřejní na internetu. Podle mluvčího zůstává jízní řád státního dopravce Železniční společnosti Slovensko nezměněn, spoje RegioJetu pojedou navíc.

Slovenské ministerstvo dopravy podepsalo s RegioJetem, který je dceřinou firmou společnosti Student Agency brněnského podnikatele Radima Jančury, devítiletou smlouvu o provozování osobních vlaků koncem loňského roku. Na trasy dopravce nasadí soupravy Talent od kanadského výrobce Bombardier.

Společnost přislíbila pro cestující například zvýšení počtu spojů - v budoucnu by měly jezdit ve špičce každých 30 minut oproti současným osmi párům vlaků denně. Měla by se prý zlepšit i kvalita cestování.

RegioJet chtěl provozovat dotované železniční linky také v Česku, kraje však daly přednost Českým drahám. V létě však firma plánuje zahájit provoz nedotovaných dálkových vlaků na trati Praha - Ostrava - Žilina.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK