Část uživatelů PlayStation Network vyzývá k bojkotu koncernu Sony

27.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Úterní oznámení japonského koncernu Sony o napadení herní sítě PlayStation Network skupinou hackerů většinu uživatelů silně rozladilo. Část jich zvažuje, že globální herní síť opustí a přejde ke konkurenci, část bojovně naladěných lidí dokonce vyzývá k bojkotu celého koncernu Sony. Při útoku hackerů mohla podle firmy uniknout citlivá data o uživatelích, včetně čísel jejich kreditních karet.

"Člověk by předpokládal, že u někoho, jako je Sony, jsou jeho osobní data v bezpečí," stěžoval si v londýnské finanční čtvrti Canary Wharf 42letý zaměstnanec banky, který se agentuře Reuters představil jako Albert. "Tohle vás ale nutí se nad tím zamyslet," řekl s tím, že když si prohlížel nabídku her, položil si otázku, zda musí peníze nutně utrácet za hry od Sony.

Podobně jako Albert ale teď uvažuje víc lidí. "Přestaňte nakupovat cokoli, co je byť vzdáleně spojeno se společností Sony," vyzýval na online fóru PS3news.com uživatel Jarvis k bojkotu japonského koncernu. "Ať firmy, které podnikají se Sony, vědí, že je nemůžeme podpořit, když budou se Sony dál spolupracovat," dodal Jarvis.

Sony v úterý přiznala, že se minulý týden stala terčem masivního útoku hackerů, při němž byla kompromitována citlivá data uživatelů sítě PlayStation Network, vedle jejich jmen a bydliště především čísla jejich kreditních karet. Herní síť Sony má v celém světě asi 77 milionů uživatelů a samotný útok je jedním z největších svého druhu.

Pro řadu lidí je zarážející, že Sony se o útoku hackerů dozvěděla už minulý týden, ale nikomu nic neřekla. Před osmi dny síť nečekaně vypnula a celou dobu mlčela. S problémem vyšla na světlo až ve chvíli, kdy se začalo o útoku hackerů spekulovat na internetu.

"Ten problém, který teď má Sony, je velmi vážný," řekl šéf společnosti Game Group Ian Shepherd. "Myslím, že je to lekce pro celé odvětví," dodal. Game Group se specializuje na prodej videoher.

Na některých diskusních fórech se objevily náznaky, že by mohla být za útokem na síť PlayStation Network organizace Anonymous. To je volné společenství kybernetických aktivistů, kteří už v minulosti za některými hackerskými útoky stáli. Společenství ale spojitost s útokem na síť firmy Sony odmítlo. Před nedávnem ale toto společenství firmu Sony napadlo, a to na protest, že Sony podala žalobu na dva hackery.

Organizace Anonymous je dobře známá i kvůli jiným útokům. Například loni se postavila na stranu kontroverzního serveru WikiLeaks, když vyřadila z provozu některé weby a umístila na ně hlášení "denial of service" (služba není k dispozici).

Sony doporučila uživatelům sítě PlayStation Network, aby si změnili přístupová hesla, pokud je používají i pro jiné služby, a zvláště pak, pokud jsou to hesla jednodušší. Firma uvedla, že mohly být zneužity osobní údaje dětí, kterým účet na síti založili rodiče. Asi 90 procent uživatelů PlayStation Network je z Evropy a ze Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK