Soud: Pokuta 816.000 Kč pro Dellux od ÚOHS platí

28.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. dubna (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes potvrdil pokutu 816.000 korun pro distributora značkové kosmetiky Dellux. Pokutu společnosti pravomocně uložil v roce 2009 antimonopolní úřad za to, že uzavírala s odběrateli zakázané dohody o cenách. Dellux se případ snažil zvrátit žalobou k soudu. Napadal neúspěšně i výši pokuty. Podle soudce Krajského soudu v Brně Davida Rause se pokuta vzhledem k charakteru deliktu jako nepřiměřená nejeví.

Firma uzavírala se svými odběrateli zakázané dohody o cenách pro další prodej, čímž narušila hospodářskou soutěž na trhu distribuce výběrové kosmetiky. Dellux CZ distribuuje například kosmetiku obchodních značek Yves Saint Laurent, Stella McCartney nebo Jean Paul Gaultier.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) původně firmě vyměřil pokutu 1,089 milionu korun. Firma se proti tomu odvolala. Šéf ÚOHS Petr Rafaj koncem roku 2009 pokutu snížil o čtvrtinu na 816.000 korun. Úřad totiž neprokázal skutečné narušení hospodářské soutěže, ale pouze potenciální.

Dellux CZ se dnes u soud bránil tím, že ceny distribuovaných výrobků jsou pouze doporučené. Autorizované prodejce, kteří doporučené ceny nerespektovali, Dellux nesankcionoval. Právní zástupce společnosti Oto Kunz uvedl, že se firma cítí rozhodnutím poškozena a pokuta je neúměrně tvrdá. Firmě také vadilo, že ÚOHS při výpočtu sankce vyšel z celkového obratu firmy. "Pokuta byla uložena při spodní hranici zákonného rozpětí," uvedl zástupce ÚOHS Jan Škampa. Podle něj ÚOHS přihlédl i k finanční situaci pokutované firmy.

Takzvané vertikální dohody o výši cen pro další prodej jsou podle ÚOHS závažným narušením hospodářské soutěže. Doporučená cena nesmí vzít odběrateli možnost stanovit si vlastní prodejní cenu pro koncového spotřebitele.

Dellux CZ není první kosmetickou firmou, kterou se ÚOHS zabýval. V dubnu 2008 dostala za obdobný prohřešek pokutu 818.000 korun společnost Estée Lauder CZ. Firma se proti pokutě neodvolala a zaplatila ji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK