Aero Vodochody vystoupilo z Asociace leteckých výrobců

28.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Aero Vodochody dnes vystoupilo z Asociace leteckých výrobců. Na valné hromadě asociace to oznámil prezident společnosti Ladislav Šimek. Je připraven diskutovat o založení nového svazu leteckých výrobců s představiteli společností, které by měly zájem s Aerem spolupracovat, sdělil ČTK.

Krok Aera podle jeho vedení naznačuje, že se začínají dělit zájmy společností, které se nějakým způsobem podílejí na leteckém byznysu. Zájem vodochodské letecké továrny je přinést do ČR velké projekty, k nimž firma potřebuje mít společnou strategii rozvoje s dalšími českými společnostmi, s nimiž by na projektech mohla spolupracovat. Taková spolupráce ale podle Šimka v ČR chybí.

"Abychom mohli uvažovat o dalších projektech, které by mohlo Aero potenciálně získat, musí dojít k reálné spolupráci mezi leteckými výrobci," sdělil ČTK Šimek. Kooperace mezi firmami v oblasti leteckého průmyslu přitom funguje pouze u nynějších projektů, dodal prezident Aera.

Změny v leteckém průmyslu je podle Šimka nutné učinit co nejdříve. Aero chce oslovit i firmy, které nejsou členy Asociace leteckých výrobců. Prezident Aera nevylučuje ani založení vlastního svazu sdružujícího společnosti zapojené do výroby letadel. "Jsme otevřeni novému uspořádání. Svazu, který by se zaměřil na integraci leteckých výrobců a snažil se jednotně reprezentovat společný zájem, kterým je stabilní dlouhodobá výroba a s tím spojené tržby," uvedl Šimek.

Aero Vodochody je největším výrobcem letecké techniky v Česku. Funguje už od roku 1919 a zaměstnává kolem 1200 lidí. Zaměřuje se především na spolupráci s předními leteckými výrobci v rámci mezinárodních kooperačních projektů. Předloni firmě klesl zisk na 279 milionů korun z 401,6 milionu Kč z roku 2008, tržby se snížily na 2,9 miliardy korun ze 4,2 miliardy Kč o rok dřív.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK