Standardy likvidity bank podle Basel III

20.05.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Mezi nově zaváděná pravidla Basel III patří požadavky na likviditu bank. V dnešním článku se dočtete, v čem tato pravidla spočívají.

Podle nové úpravy bankovní regulace, označované jako Basel III, budou komerční banky povinny dodržovat celou řadu nových pravidel. Vedle modifikovaných pravidel kapitálové přiměřenosti, to budou požadavky na maximální zadluženost, tj. minimální velikost vlastního kapitálu vzhledem k bilančním a mimobilančním aktivům (jde o tzv. leverage ratio), a požadavky na likviditu (globální standardy likvidity), kterým je věnován tento článek.


Globální standardy likvidity


Dále budou nově zavedeny minimální úrovně likvidity banky. Pro banky z toho bude plynout povinnost udržovat dostatečně kvalitní (likvidní) aktiva. Požadavky na likviditu jsou označovány jako globální standardy likvidity. Globální standardy likvidity obsahují dva ukazatele, a sice:


  • ukazatel likviditního krytí (Liquidity Coverage Ratio – LCR) a
  • ukazatel čistého stabilního financování (Net Stable Funding Ratio – NSFR).


Liquidity Coverage Ratio


První z ukazatelů, LCR, bude zajišťovat krátkodobou likviditu banky. Jeho cílem bude zabezpečit, aby banky udržovaly přiměřenou úroveň vysoce kvalitních likvidních aktiv za účelem uspokojení likviditních potřeb v průběhu krizového scénáře v horizontu 30 kalendářních dní. Krizový scénář bude určen dohledovým orgánem, přičemž 30 denní horizont bude považován za minimum, které banky budou muset splnit.

Podle LCR budou muset banky disponovat dostatečným objemem vysoce kvalitních likvidních aktiv, který bude větší, než jsou jejich očekávané budoucí čisté výdaje (tj. rozdíl mezi peněžními výdaji a příjmy) v průběhu následujících 30 dní.

Basilejská komise určila řadu kritérií pro určení vysoce kvalitních likvidních aktiv. Tato aktiva budou muset splňovat požadavky například na úroveň rizika nebo korelaci s rizikovými aktivy. Do peněžních výdajů a příjmů budou vstupovat jak toky z bilančních operací, tak těch mimobilančních (např. peněžní toky z úvěrových příslibů, záruk nebo derivátů).

Ukazatel LCR bude sledován od roku 2011, jeho zavedení je očekáváno od roku 2015.


Net Stable Funding Ratio


Zatímco předchozí ukazatel LCR bude zaměřen na krátkodobou likviditu, střednědobá a dlouhodobá likvidita banky bude zajištěna ukazatelem NSFR. Úkolem tohoto ukazatele bude zabezpečit, aby banky si udržovaly dostatek likvidity k financování svých aktivit v časovém horizontu nejméně jednoho roku.

Po bankovních institucích bude požadováno, aby držely postačující objem dostupných stabilních zdrojů (např. kapitál, preferenční akcie se splatností nejméně jednoho roku).

Monitorovací období pro tento ukazatel poběží od roku 2012. Povinnost plnit požadavky z tohoto ukazatele budou mít banky od roku 2018.


Cílem je stabilita bankovního prostředí


Finanční krize poukázala na nedostatky v řízení likvidity bank. Basilejská komise si od zavedení obou výše uvedených ukazatelů slibuje zajištění stabilnějšího bankovního prostředí. Banky budou nuceny držet v zásobě vysoce kvalitní aktiva, která budou moci rychle přeměnit na peněžní prostředky a díky tomu budou mít k dispozici dostatek hotovosti k pokrytí svých peněžních výdajů.

Autor článku

Veronika Bučková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ