Předsedou dozorčí rady Pozemkového fondu ČR se stal Jiří Papež

24.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Dozorčí rada Pozemkového fondu České republiky si dnes na svém zasedání zvolila za nového předsedu poslance a místopředsedu Zemědělského výboru Jiřího Papeže (ODS). ČTK o tom informoval mluvčí fondu Ivo Vysoudil.

Dozorčí rada se dnes sešla poprvé v novém složení. Poslanci 6. května zvolili do dozorčí rady fondu své kolegy z vládních stran Petra Gazdíka (TOP 09 a Starostové) a Martina Vacka (VV). Nahradili Jana Grůzu a Tomáše Havlíčka, které sněmovna odvolala na předchozí schůzi.

Papež vystudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni, obor ekonomika a řízení. Poté pracoval ve stavebnictví a ve Vojenských stavbách, kde vykonával i funkci obchodního náměstka. Členem ODS je od roku 1991, od roku 1994 předsedou Místního sdružení v Přešticích, o dva roky později i předsedou Oblastního sdružení Plzeň-jih. Od roku 1996 je poslancem.

PF spravuje státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce. Vznikl v prosinci roku 1991. V současné podobě má fungovat do konce roku 2012, poté se měl podle původního plánu přeměnit na samostatnou organizační složku státu spadající s největší pravděpodobností pod ministerstvo zemědělství.

Smlouva, kterou mezi sebou po loňských parlamentních volbách uzavřely strany současné vládní koalice, a následné programové prohlášení vlády však s transformací PF na organizační složku státu již nepočítá. Namísto toho má jako nástupce fondu vzniknout Pozemkový úřad České republiky coby samostatná právnická osoba oddělená od státního rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK