WIC podala oznámení na pražský finanční úřad kvůli jeho postupu

25.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Americká společnost Washington Investment Company (WIC) podala trestní oznámení na Finanční úřad pro Prahu 4 kvůli údajně protiprávnímu zadržování peněz společnostem skupiny WIC group a její dceřiné investiční skupině Sei group. ČTK to dnes sdělila mluvčí WIC group Kristýna Paulusová. Vyjádření úřadu ČTK shání.

Podle Paulusové finanční úřad zadržuje skupině od loňského března zhruba 260 milionů korun, ačkoli všechny její společnosti řádně doložily požadované dokumenty. Mluvčí dodala, že společnost i nadále chce věc vyřešit smírnou cestou.

Podle Paulusové finanční úřad ve všech řízeních a písemném prohlášení z loňského října prohlašoval, že je nedostatečně odborně způsobilý k posouzení přijatého zdanitelného plnění. Obě strany sporu se proto dohodly na vypracování znaleckého posudku.

"WIC group včetně všech zúčastněných daňových subjektů opětovně řádně doložila nezávislý soudní znalecký posudek potvrzující nároky skupiny. Správce daně tento prostředek akceptoval, nicméně i nadále pokračuje ve svém protiprávním jednání," uvedla mluvčí.

Doplnila, že část požadovaných peněz finanční úřad zejména na základě rozhodnutí Finančního ředitelství v Praze skupině vrátil do loňského března.

WIC už počátkem roku oznámila, že kvůli postupu Finančního úřadu pro Prahu 4 chce s Českou republikou vést arbitráž a bude po ní požadovat zřejmě dvě miliardy korun. Začal by tak už druhý mezinárodní spor mezi WIC a ČR, v prvním firma po státu nárokuje 12 miliard korun.

WIC je americká mezinárodní investiční společnost, která spravuje švýcarský privátní kapitál. Působí v USA, ve střední a východní Evropě a na Dálném východě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK