Slovenský řetězec Nay v ČR zavřel obě dvě prodejny s elektronikou

27.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Olomouc 27. května (ČTK) - Největší slovenský řetězec se spotřební elektronikou Nay, který na český trh vstoupil v závěru roku 2008, v těchto dnech zavřel obě dvě své tuzemské prodejny v Olomouci a Třebíči. Uzavření olomoucké prodejny Nay dnes zpravodaj ČTK ověřil přímo na místě a ukončení provozu obchodu v Třebíči ČTK potvrdil pracovník informační linky společnosti Nay. Podle cedule vylepené na vstupních dveří olomoucké prodejny Nay byla dvojice českých obchodů uzavřena z technických důvodů, a to až do odvolání. Vyjádření firmy Nay se ČTK nepodařilo získat.

Zda se české obchody Nay opět otevřou, pracovník informační linky nevěděl. Olomoucká prodejna je vyklizená. Společnost Nay zároveň zrušila českou verzi svých internetových stránek a na slovenském webu www.nay.sk nejsou v aktuálním seznamu prodejen české obchody v Olomouci a Třebíči uvedeny. Telefonní číslo, které Nay dříve uváděla jako kontakt na vedení české pobočky, je nefunkční. Dovolat se nelze ani do prodejen v Olomouci a Třebíči.

Uzavření dvou tuzemských prodejen Nay dnes ČTK potvrdil ředitel konkurenčního řetězce působícího v Česku, který si přál zůstat v anonymitě. "Společnost Nay nám je nabídla, ale odmítli jsme to," uvedl.

Bývalý ředitel společnosti Nay CZ Petr Neuvirt na začátku loňského roku ČTK řekl, že slovenská firma po více než roční pauze vynucené hospodářskou krizí hodlá pokračovat v expanzi a plánuje v Česku otevřít až pět prodejen se spotřební elektronikou. Řetězec Nay podle Neuvirta uvažoval o tom, že v Česku zavede také internetový obchod, který provozuje na Slovensku.

Britský tisk už dříve spekuloval o tom, že maloobchodní prodejce elektroniky DSG International se chystá prodat české obchody Electro World právě společnosti Nay. Vedení DSG International ale nakonec oznámilo, že firma si tuzemské prodejny Electro World ponechá. Sever motejlek.com pak letos v březnu napsal, že slovenský řetězec Nay se zajímá o českou společnost Mironet Technology, která prodává výpočetní techniku. Podle serveru by měla být brzy podepsána akviziční smlouva.

Na Slovensku nyní firma Nay provozuje 26 prodejen se spotřební elektronikou a její tržní podíl činí zhruba 26 procent. V Česku byla firma v prvních dvou letech působení ztrátová. V roce 2009 prodělek Nay CZ činil bezmála 23 milionů korun a loni se zvýšil na 53 milionů korun. Tržby společnosti Nay CZ za prodej zboží loni vzrostly na 123 milionů korun z 24 milionů Kč v roce 2009.

Konkurence na tuzemském trhu je stále tvrdší. Šest největších prodejců HP Tronic, Fast ČR, Okay, Datart, Electro World a K+B Expert loni podle údajů společnosti Incoma GfK a Moderního obchodu vykázala tržby 21,5 miliardy korun, které byly zhruba stejné jako v roce 2009. Zároveň roste význam internetových obchodů. Češi na internetu totiž nakupují už zhruba pětinu technického zboží včetně spotřební elektroniky, což je více než v ostatních evropských zemích.

Obchodníci přitom dál rozšiřují sítě prodejen. Například společnost Electro World otevře 8. června nový obchod ve Zlíně. V Česku tak bude fungovat už 20 prodejen Electro World včetně jedné franšízové.

Tuzemský trh s technickým zbožím, mezi které patří i spotřební elektronika, kvůli krizi klesá. V roce 2009 se jeho hodnota podle zprávy GfK Temax Czech Republic snížila meziročně o osm procent na 70,3 miliardy Kč a loni o necelá tři procenta na 68,4 miliardy korun. Největší pokles vykázala spotřební elektronika a telekomunikační přístroje. Vzrostl naopak prodej informačních technologií a malých domácích spotřebičů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK