Franek: Se Smartbankingem jsme krok před konkurencí

02.06.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Naše aplikace je v ČR opravdu první svého druhu; inspiraci jsme čerpali zejména v USA a ve vyspělých evropských zemích, uvedl Ján Franek z Fia pro Finance.cz.

Ján FranekS Jánem Frankem, členem dozorčí rady Fio banky, jsme probírali možnosti nového mobilního bankovnictví, které Fio banka uvedla na trh pod názvem Smartbanking.

26. května jste uvedli na trh nový produkt Smartbanking – proč jste zvolili zrovna tuto novinku?
Chtěli jsme přirozeně reagovat na nástup nových technologií a generace, která je aktivně využívá – tedy oslovit skupinu uživatelů smartphonů a zmapovat zájem o služby stávajících i potenciálních klientů v této oblasti. Stejně tak jsme na začátku roku reagovali na fenomén Facebook spuštěním firemního profilu Fio banky, který má v této chvíli přes 2100 fanoušků.

Jak dlouho jste na této aplikaci vlastně pracovali?
Zhruba v polovině minulého roku jsme se začali myšlenkou na takovou aplikaci zabývat a definitivní rozhodnutí padlo na podzim. Samotný vývoj začal na začátku tohoto roku.

Vaše aplikace je rozdělena na pasivní část, kterou využije každý, kdo si aplikaci stáhne a aktivní část, kam se dostane pouze klient, který si Smartbanking aktivuje v nastavení internetového bankovnictví. Prozraďte nám, co v těchto dvou částech přesně najdeme?
V části přístupné všem jsou k dispozici naše pobočky, další důležité kontakty a kalkulačka poplatků. Dále je v plánu rozšíření o seznam bankomatů.
Zabezpečená část je pak určena pouze pro naše klienty a poskytuje přístup k účtu a možnost s ním aktivně nakládat. Klienti si tedy mohou prohlížet zůstatky na svých aktivních účtech včetně spořicích nebo termínovaných vkladů, až tříměsíční historii transakcí, zadávat jednorázové platební příkazy po ČR, na Slovensko nebo do jiných zemí eurozóny, měnit nastavení nebo číst zprávy od banky.

Na rozdíl od jiných bank, které umožňují přes chytré telefony pouze vstup do optimalizované podoby mobilního bankovnictví, nabízíte zcela nový produkt: v nové podobě, s novými funkcemi. Kde jste brali inspiraci? Je něco takového třeba běžné v zahraničí?
Ano, naše aplikace je v ČR opravdu první svého druhu. Inspiraci jsme čerpali zejména v USA a ve vyspělých evropských zemích, kde dnes již mnoho bank nabízí svým klientům podobnou aplikaci. Jejich náskok souvisí zejména s větším rozšířením chytrých telefonů.

Budete aplikaci dále rozšiřovat? Osobně jsem při testování nenašel třeba možnost předdefinovat si příjemce plateb.
Aplikace v první verzi nabízí základní funkce, pomocí nichž je ale možné plnohodnotné ovládání účtu. Pokud se ukáže, že jsme se nespletli v odhadu zájmu klientů, jistě budou následovat další verze. A v nich určitě zohledníme i názory a připomínky od klientů, podobně jako to děláme i u jiných našich produktů.

Vraťme se ještě k tomu, jak váš produkt získat. Co je potřeba ve zkratce udělat a kolik času to zabere?
Je to velmi jednoduché a rychlé – stačí stáhnout si aplikaci z AppStore a pro přístup k účtu (do zabezpečené části) si vytvořit přístupové údaje a aktivovat je v nastavení internetbankingu. Pro ty, kteří by měli problém se zjištěním identifikačního čísla telefonu, které budou potřebovat, je na webových stránkách Fio banky umístěn návod. K dispozici je rovněž nápověda v internetbankingu.

Zaplatíme něco v App Store, bude nám zaúčtován nějaký poplatek za aktivaci od Fio?
Stažení, aktivace i používání aplikace je zdarma. Zdarma zůstávají i všechny provedené transakce v rámci ČR a na Slovensko – stejně jako je tomu u internetbankingu.

Liší se zabezpečení Smartbankingu od vašeho standardního zabezpečení internetového bankovnictví?
Pro Smartbanking, stejně jako internetbanking, používáme dvoufaktorové zabezpečení, tj. pro přístup k účtu a jeho aktivní ovládání musí klient „něco mít“ a „něco znát“. Vlastní provedení se však poněkud liší. V internetbankingu klient musí znát své přístupové jméno a heslo a musí mít buď klíč pro elektronický podpis, nebo mobilní telefon pro autorizaci pomocí SMS (případně obojí). Ve Smartbankingu musí opět znát své jméno a heslo a ještě PIN pro potvrzení příkazů. Aplikace je navíc vázána na unikátní číslo telefonu, tím je zajištěna část „něco mít“.

Produkt je zatím nabízen pro telefony iPhone. Kdy bude upraven i pro další chytré telefony?
Zatím máme v plánu uvést na trh ještě aplikaci pro Android, která by měla být k dispozici zhruba do měsíce. Poté vyhodnotíme zájem klientů a podle toho rozhodneme o případném dalším rozšiřování podporovaných platforem.

Jaký je o Smartbanking dosud zájem?
Aplikace je dostupná na AppStore od 26.5. odpoledne. Za těch několik dní si již aplikaci stáhlo téměř tisíc lidí a aktivovalo několik stovek našich klientů. Pozitivní ohlas sklidil Smartbanking i na Facebooku.

Hodláte tento produkt „překlopit“ do investičních služeb?
Jak již bylo zmíněno, aplikace má zmapovat zájem a potřeby uživatelů smartphonů, důležitou druhou etapou bude její spuštění pro operační systém Android. Přestože jsme s dosavadními výsledky spokojeni, je zatím předčasné dělat závěry.

Nedávno bylo roční výročí dne, kdy jste dostali bankovní licenci. Jak se Vám od té doby daří?
V současné době má Fio banka celkem zhruba 95 000 klientů a jejich počet se rychle zvyšuje. Již od 3.Q 2010 vede žebříček klientského ratingu OVB Vstřícná banka, v únoru získala prvenství hned ve dvou kategoriích ankety Zlatý Měšec 2011. Takže jsme určitě spokojení, i když samozřejmě nechceme usnout na vavřínech.

Jaké další novinky chystáte?
Plánujeme rozšíření pobočkové sítě, ve spolupráci s obchodním partnerem Pharro chystáme i rozšíření sítě bankomatů, ze které mohou naši klienti vybírat hotovost 10x v měsíci zdarma. Ve druhé polovině roku chceme rozšířit nabídku o nové úvěrové produkty pro fyzické osoby. A usilovně pracujeme na dalším zlepšení našich služeb v oblasti platebních karet.

Děkuji za rozhovor, Tomáš Skolek, Finance.cz

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ