Euro:Firma Agro Měřín koupila mlékárnu Lacrum Velké Meziříčí

13.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Zemědělská společnost Agro Měřín podnikatele Gabriela Večeři koupila od německé mlékárenské firmy Bayerische Milchindustrie mlékárnu Lacrum Velké Meziříčí. Informaci dnes přinesl server Euro.cz s tím, že novou jednatelkou Lacrumu je Marie Čejková, která dříve vlastnila necelých šest procent akcií Agra Měřín.

Večeřa se podle serveru na vstup do mlékárenství chystal již delší dobu. Neúspěšně se prý ucházel o Jaroměřickou mlékárnu a moravskobudějovickou mlékárnu J + R, kterou prodával francouzský výrobce sýrů Fromageries Bel.

Server iHNed.cz loni v březnu uvedl, že Lacrum chce žalovat Českou republiku o více než 100 milionů korun. Mlékárna málem zkrachovala kvůli tomu, že jí Státní zemědělský intervenční fond odebral dotace. Mlékárnu zachránilo před krachem jen to, že jí Bayerische Milchindustrie poskytla injekci v desítkách milionů korun. Soud už loni rozhodl, že fond pochybil a dotace vzal mlékárně neoprávněně.

Agro Měřín je jedním z největších zemědělských podniků v České republice. Podle informací uvedených na firemním webu společnost obhospodařuje více než 12.000 hektarů zemědělské půdy a denně vyprodukuje více než 65.000 litrů mléka. Večeřova firma vlastní také například společnosti Nové Vinařství či předního zpracovatele brambor a zeleniny Beskyd Fryčovice. Média o Večeřovi v minulosti psala v souvislosti se spekulacemi s pozemky v pražské Uhřiněvsi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK