Tuzemská výroba příměsí bionafty by mohla vzrůst na rekord

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Tuzemská výroba takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME), které se využívají jako součást bionafty, by letos mohla vzrůst z loňských rekordních 198.000 tun na zhruba 230.000 tun. Řekl to dnes novinářům výkonný ředitel Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič.

Letošní sklizeň nejrozšířenější domácí olejniny by měla letos dosáhnout zhruba jednoho milionu tun, tedy podobně jako loni. Podle údajů sdružení činí osevy řepky pro letošní sklizeň zhruba 370.000 hektarů.

Zvýšená výroba a spotřeba FAME souvisí především s loňským navýšením povinného přimíchávání biosložek u motorové nafty ze 4,5 procenta na šest procent. Přimíchávání má například pomoci snížit emise skleníkových plynů, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv. Biosložka se podle evropské směrnice povinně přimíchává do nafty od září 2007 a do benzinu od začátku roku 2008.

Zatímco v roce 2008 nestačila tuzemská výroba FAME na pokrytí domácí spotřeby, loni výroba přesahovala spotřebu o téměř 14.000 tun. FAME se loni vyvezlo přes 35.000 tun, což je meziroční růst o více než 5000 tun.

Do benzinu se přidává bioethanol, jeho povinně přimíchávaný podíl v Česku loni vzrostl z 3,5 procenta na 4,1 procenta. Bioethanolu se loni v ČR vyrobilo 94.523 tun. Spotřeba činila přes 69.000 tun, více než 36.000 tun šlo na vývoz a přes 10.000 tun bioethanolu bylo dovezeno.

Přijetí novely zákona, která navyšuje podíl biosložek u benzinu a nafty, provázely loni spory mezi výrobci biopaliv a jejich odpůrci. Zemědělci novelu přivítali, neboť mohli výrazně zvětšit plochy polí osetých plodinami určenými ke zpracování na biopaliva.

Odpůrci nových pravidel tvrdí, že biopaliva jsou příliš drahá a škodí motorům. Patří mezi ně hlavně zástupci motoristického průmyslu a také například prezident Václav Klaus, který novelu se zvýšením podílu biosložek loni vetoval; sněmovna jej ale přehlasovala. Prezident argumentuje mimo jiné tím, že pozitivní či negativní dopady přimíchávání biosložek do pohonných hmot nebyly ve svém souhrnu seriózně zhodnoceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK