Bazala: Odstupné měl náměstek Ruttner ve smlouvě s ČD od Žaludy

24.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Desetimilionové odstupné pro bývalého personálního náměstka Českých drah Milana Ruttnera, jehož vyplacení nařídil drahám soud, do smlouvy přidalo současné vedení firmy v čele s Petrem Žaludou. ČTK to dnes sdělil bývalý generální ředitel ČD Milan Bazala. Ohradil se tak proti tvrzení Českých drah, které k rozsudku soudu uvedly, že nynější vedení podniku převzalo smlouvy po bývalém managementu. České dráhy u soudu usilují o to, aby odchodné Ruttnerovi vyplácet nemusely.

Bazala dnes uvedl, že konkurenční doložky měli za jeho vedení firmy jen generální ředitel drah a jeho náměstci, kteří byli zároveň členy představenstva společnosti. Mezi tyto pozice funkce personálního ředitele nepatřila. Upozornil také, že náměstci generálního ředitele měli mzdu zhruba 300.000 Kč, nedostávali žádné další bonusy a odstupné se vyplácelo jen do výše osmi platů. "Tento stav trval až do 31. ledna 2008, kdy jsem skončil ve funkci generálního ředitele ČD a odešel řídit dceřinou společnost ČD Cargo," podotkl Bazala.

Bývalý generální ředitel ČD tvrdí, že počet měsíců odstupného zvýšil a bonusy zavedl jeho nástupce ve funkci Petr Žaluda. "Pro Milana Ruttnera byla novým managementem pod vedením Petra Žaludy zřízená k 1. květnu 2008 nová funkce náměstka pro personalistiku, Petr Žaluda s ním také podepsal smlouvu, na jejíž přípravu měl tři měsíce," uvedl Bazala.

Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský ve čtvrtek televizi Nova řekl, že Žaluda smlouvu Ruttnerovi podepsal, ale převzal ji mezi starými smlouvami po bývalém managementu. Podle mluvčího začal Žaluda dodatečně smlouvy měnit, až když zjistil, co je jejich obsahem. "Teprve stávající management zásadním způsobem omezil některé manažerské výhody," uvedl Šťáhlavský.

České dráhy se Ruttnerem soudí, protože jeho odstupné je podle firmy v rozporu s dobrými mravy. Náměstek totiž odešel ze své pozice dobrovolně. Ruttner na svůj post rezignoval v květnu 2009 a u Českých drah působil téměř na den přesně rok. Zatím poslední verdikt soudu není pravomocný, dráhy se odvolaly, uvedla televize Nova.

Odměňování v Českých drahách se dostalo do centra pozornosti poté, co vyšlo najevo, že Petr Fejk měl ve funkci ombudsmana drah plat čtvrt milionu korun měsíčně a má nárok na takzvaný "zlatý padák" ve výši dvou milionů korun.

Dráhy nyní tvrdí, že už všechny smlouvy předělaly. Zkontrolovat to po nich chce ještě ministerstvo dopravy. Dozorčí rada ČD minulý týden schválila založení tříčlenného bezplatného výboru pro odměňování, který bude řešit systém odměňování členů představenstva a manažerů Českých drah.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK