ČD uzavřely smlouvu na 11 jednotek Regionova, budou asi poslední

01.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - České dráhy uzavřely se šumperskou firmou Pars nova kontrakt na modernizaci motorových a přípojných vozů na 11 dvoudílných jednotek Regionova za 280 milionů korun bez DPH. Pars nova zvítězila v otevřeném zadávacím řízení. Oznámily to České dráhy. Další kontrakty na modernizaci motorových a přípojných vozů řady 810 a 010 na dvoudílné jednotky již České dráhy nepředpokládají.

Celkem by mělo být vyrobeno na základě všech uzavřených kontraktů 210 dvoudílných a 26 třídílných jednotek řady 814 Regionova. Z jedenácti modernizovaných souprav, na které České dráhy uzavřely smlouvy nyní, bude pět jezdit na regionálních tratích ve Středočeském kraji, pět v Moravskoslezském kraji a jedna v Pardubickém kraji. Nákup spolufinancují regionální operační programy EU.

Motorové jednotky Regionova nabízejí cestujícím nový interiér. Místo pěti míst na šířku vozu mají nově pouze čtyři místa a koženkou potažené lavice nahrazují nové sedačky potažené textilem s opěrkami hlavy. Soupravy jsou vybaveny audiovizuálním informačním systémem. Pro zdravotně postižené pasažéry mají nízkopodlažní část. Tam je umístěno také bezbariérové WC s uzavřeným systémem.

Motorové vozy řady 810 v současnosti dráhy také revitalizují, při této méně rozsáhlé úpravě se například vyměňují okna nebo sedačky. Zároveň České dráhy již uzavřely kontrakty na dodávky zcela nových nízkopodlažních motorových vozů a jednotek u společností Stadler a Pesa. První vyjedou na české koleje v druhé polovině letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK