Pivovar Svijany skončil loni s rekordním ziskem 261 mil.Kč

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Svijany (Liberecko) 8. července (ČTK) - Rekordním ziskem téměř 261 milionů korun skončilo loňské hospodaření Pivovaru Svijany na Liberecku. Profit společnosti byl o 56 procent vyšší než před rokem. Rekordní byly i tržby pivovaru. Za vlastní výrobky, zboží a služby utržila loni společnost téměř 708 milionů korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku. V roce 2009 skončilo hospodaření pivovaru čistým ziskem více než 167 milionů při tržbách 641 milionů korun.

"Je pravda, že jsme měli oproti roku 2009 vyšší zisk, nebylo to ale kvůli výrobě piva, ale mimořádnými finančními operacemi, jako byly například příděly z nerozděleného zisku minulých let," řekl liberecké příloze Mladé fronty Dnes k loňskému hospodaření pivovaru předseda představenstva Tomáš Kučera.

Pivovar Svijany je největším z pivovarů v Libereckém kraji. Počasí loni konzumaci piva příliš nepřálo, jaro bylo studené a ve druhé polovině prázdnin přišly povodně. Přesto pivovar dokázal uvařit a prodat rekordní množství piva - 437.000 hektolitrů, což představovalo meziročně nárůst výstavu o 13 procent. Celkově přitom produkce českých pivovarů loni zaznamenala zhruba osmiprocentní propad. Svijanští plánují i na letošní rok další růst produkce, překonat chtějí hranici 450.000 hektolitrů. Většinu přitom prodá pivovar v České republice.

Svijanský Pivovar patří do desítky největších pivovarů v zemi, v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když firmu převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina soukromých osob kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Za 13 let se podařilo výstav pivovaru zvýšit více než dvanáctinásobně. Do rozvoje za ty roky firma, zaměstnávající 80 lidí, investovala stamiliony. Dnes pivovar vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK