Zásoby dovezené železné rudy jsou v Číně na rekordu

15.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Singapur 15. července (ČTK) - Zásoby dovezené železné rudy v Číně za poslední týden vystoupily na nový rekord a podle konzultační společnosti Mysteel byly na úrovni 94,04 milionu tun. Mysteel se opírá o data z největších čínských přístavů. Čínské ocelárny počítají se zvýšením objemu výroby i s růstem poptávky, a proto začaly během tohoto týdne zásoby rudy zvyšovat.

"Ocelárny začaly víc nakupovat, protože počítají s růstem produkce oceli i její ceny. Těžební firmy se snaží cenu zvyšovat," poznamenal jeden z obchodníků v Singapuru, jehož cituje agentura Reuters. Cena oceli je totiž klíčovým faktorem, který má na růst cen rudy zásadní vliv.

Čína v současné době urychluje výstavbu zhruba deseti milionů sociálních bytů pro lidi s nižšími příjmy. Díky tomu se zvyšuje poptávka po oceli a s ní roste i cena. Experti nicméně upozorňují, že vysoké zásoby železné rudy v přístavech mohou znamenat přechodný pokles poptávky. V předchozím týdnu zásoby rudy vzrostly o 0,4 procenta na 93,65 milionu tun.

Zásoby železné rudy v čínských přístavech podle země původu, k 15. červenci Země původu Objem zásob celkem (v milionech tun) Změna v procentech proti předchozímu týdnu Austrálie 35,73 +0,6 Brazílie 22,74 +1,0 Indie 15,45 -0,1 CELKEM 94,04 +0,4

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK