Výrobce herních konzol Nintendo ve čtvrtletí nečekaně ve ztrátě

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. července (ČTK) - Japonský výrobce herních konzol Nintendo Co. se v prvním fiskálním čtvrtletí nečekaně propadl do ztráty a zhoršil výhled na celý fiskální rok. Důvodem byl slabý prodej jeho nového kapesního přístroje 3DS a silný jen. Provozní ztráta za tři měsíce do konce června činila 37,7 miliardy JPY (8,2 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 23,3 miliardy JPY ve stejném období loni.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak zisk 7,1 miliardy jenů. Čistá ztráta se pak prohloubila na 25,5 miliardy JPY z loňských 25,2 miliardy JPY.

Slabé výsledky potvrzují obavy některých investorů, že Nintendo je příliš zaměřené na hardware a trh naopak směřuje svůj zájem spíše na software. Za hlavní pohon růstu herního trhy se nyní považují hry pro internet a chytré telefony. Strach z nižšího prodeje přístroje 3DS a z dalšího prodeje herní konzole Wii způsobil v posledních třech měsících propad akcií firmy o zhruba 30 procent.

Společnost současně v dnešním prohlášení zhoršila výhled provozního zisku za celý fiskální rok na 35 miliard JPY z dřívějších 175 miliard JPY. Analytici čekají zisk 154,9 miliardy JPY.

Nintendo zatím ponechala beze změny odhad prodeje kapesního přístroje 3DS. Sníží však jeho cenu na japonském trhu o 40 procent na 15.000 JPY. U ostatních herních přístrojů, včetně konzoly Wii, však čeká slabší prodej, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK