Radim Rezek: Cílem Student reality je zlepšení situace na trhu s bydlením pro studenty

03.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Cíl Student reality je jasný. Zlepšit situaci na trhu s bydlením pro studenty. Vsázíme na nové technologie, jako jsou 3D prohlídky a připravujeme další novinky pro studenty, uvedl mimo jiné v interview Radim Rezek, jednatel společnosti Student reality.


Radim RezekS Radimem Rezkem, zakladatelem a jednatelem společnosti Student reality, jsme si mimo jiné povídali o problematice studentského bydlení, o filozofii Student reality nebo o hlavních přínosech jeho společnosti.

Dobrý den, můžete na úvod stručně představit Studentreality.cz?

Student reality je studenstký realitní portál, který se zaměřuje na zprostředkování pronájmu bytů pro studenty vysokých škol a také na zprostředkování spolubydlení. Cílem Student reality je zlepšení situace na trhu s bydlením pro studenty.

Co vás přimělo zaměřit své podnikání na zprostředkování bydlení studentům?

K mému podnikání mě přiměly mé negativní zkušenosti s hledáním bydlení. Hledal jsem celé 3 měsíce v kuse. Nakonec jsem si byt našel prostřednictvým nejmenované realitní kanceláře, která si jen vzala velkou provizi a žádné dodatečné služby jsme nedostali. Díky tomu jsem pak následně měl i problémy, jelikož nájemní smlouva nebyla vhodně nastavena. Tak jak je v dnešní době nastavena vetšina nájemních. Hraji totiž ve prospěch majitelům nemovitosti.

V čem je hlavní odlišnost vaší realitní kanceláře od konkurence, co na vás studenti oceňují

Fungujeme bez provize. To znamená, že u nás studenti platí jednotný rezervační poplatek, který je dopředu znát a neskrýváme ho. Dopředu komunikujeme, co je v ceně poplatku. Studenti na nás nejvíce oceňují Kontrolu nájemní smlouvy právním oddělením. Tento právní servis poskytujeme nejen v době uzavírání nájemní smlouvy, ale kdykoliv v době nájmu. Takže se na nás studenti zdarma můžou obrátit, pokud jim nastanou komplikace v době trvání nájemní smlouvy. Další velkou výhodou je aktuální a kompletní informace u všech nabídek bydlení, což studentům ušetří spoustu času a starostí s hledáním. V neposlední řadě přehledné internetové stránky a 3D prohlidky. Ty jsou velmi oblíbené, avšak tato služba se vzhledem k finanční náročnosti zatím moc nerozšířila.

Jsou vašimi kliety výhradně studenti nebo i jiné skupiny, případně plánujete svou činnost rozšířit na další klientské segmenty?

Našimi klienty jsou primárně studenti. Na ty se zaměřujeme a to je pro studenty ta největší výhoda. Jelikož přesně víme co potřebují, tak jsme jim schopni nabídnout právě to, co hledají. V tuto chvíli se neplánujeme zaměřit na další segmenty, jelikož to považujeme za neekonomické, ale také podnikatelsky nevýhodné.

Kde se na vás studenti mohou obrátit, plánujete třeba nějaké „pobočky“ či zástupce ve více univerzitních městech?

Centrálu máme v Brně, takže se za námi studenti můžou stavit kdykoliv tam. Jinak fungujeme na internetu. Plánujeme však pro příští rok otevřít pobočky v Praze a Bratislavě, takže tam se na nás studenti můžou těšit již velmi brzy. Do budoucna se můžou také těšit studenti z dalších měst. Jako např. Olomouc, Ostrava atp. Pobočky jsou pro nás důležité, jelikož tak dáváme naší službě "faktický prvek". To znamená, že kdykoliv mají studenti problém s bydlením nebo se chtějí pouze poradit ohledně bydlení, tak se na nás můžou kdykoliv obrátit.

Jaké druhy bydlení je možno u vás najít?

Pronájem bytů, pronájem samostatných pokojů a samozřejmě i spolubydlení. Do budoucna plánujeme připojit i krátkodobé bydlení a další. Konkretni nabídka je pestrá. Od garsonek, přes klasické byty po celé domy a luxusní byty. Každy si najde to své.

Jak velká je vlastně vaše nabídka/databáze a kolik nových nabídek přibývá a jak často?

Naše databáze se za dobu existence Student reality velmi pekně rozrostla. Aktuálně máme v databázi přes 2000 nabídek a např. v srpnu tohoto roku nám přibývá přes 70 aktuálních nabídek denně.

Dá se nějak jednoduše vyčíslit cena vašich služeb?

Ano. Je to velmi jednoduché. Studenti u nás platí pouze za zprostředkování celého bytu. Máme dva druhy poplatků. Cena za jednopokojový byt je jen 2 990Kč. Všechny ostatní byty zprostředkováváme za 4 990Kč. Spolubydleni je zcela zdarma.

Projevila se nějak krize na vašem podnikání?

Pokud by se projevila krize v našem podnikání, musela by se krize projevit i ve vysokoškolském studiu. Studovat se bude i přes krize, takže nám se také vyhnula.

Jaké máte plány do budoucna?

Plány máme velké. Nebudu ze strategických důvodů prozrazovat všechny, ale naznačím náš dlouhodobý směr. Cíl Student reality je jasný. Zlepšit situaci na trhu s bydlením pro studenty. K tomu je zapotřebí nejen udržovat stávající kvalitu služeb, ale také zdokonalovat naše stávající služby a neustále je někam posunovat kupředu. Vsázíme na nové technologie, jako jsou 3D prohlídky a připravujeme další novinky pro studenty. Pomalu a jistě začínáme spolupracovat s vysokoškolskými kolejemi, kde se spolupráci rýsuje velmi slibně. Plánujeme také připojit prodej nemovitostí zaměřující se jak jinak než na studenty, resp. jejich rodiče, kteří plánují koupi bytu studentovi.


Děkuji za rozhovor,
Lukáš Pololáník, Studentskefinance.cz

Autor článku

Lukáš Pololáník  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT