Na pražskou burzu vstupuje investor do obnovitelných zdrojů E4U

04.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. srpna (ČTK) - Akciová společnost E4U, která se zabývá investicemi do obnovitelných zdrojů, vstupuje na pražskou burzu. Její cenné papíry se od 25. srpna začnou obchodovat v indexu PX-Glob. Zástupci společnosti o vstupu na burzu informovali na dnešní tiskové konferenci.

Česká národní banka firmě již v lednu schválila prospekt pro přijetí cenných papírů E4U na burzu. Akcie společnosti E4U by měly být investičním nástrojem, který bude přinášet akcionářům dlouhodobě stabilní dividendový výnos kolem šesti až osmi procent.

Firma investorům nabízí k dispozici 1,17 milionu akcií, které tvoří 49 procent základního kapitálu společnosti. Cena jedné nabízené akcie je 80 korun. Polovina nabízených akcií je již ve vlastnictví nových investorů.

"Cílem nabídky je etablovat se na kapitálovém trhu, získat dobré jméno u širokého publika a tím i možnost navyšovat základní kapitál v budoucnu a rozšiřovat tak portfolio projektů. V neposlední řadě chceme přilákat pozornost majitelů zajímavých projektů, kteří potřebují kapitálově silného partnera," uvedl člen představenstva E4U Aleš Jelínek.

Prostřednictvím své dceřiné společnosti Sanergie provozuje E4U dva solární parky na jižní Moravě v Ratíškovicích a Dubňanech o výkonu 4,4 megawattu. Mezi své budoucí projekty firma řadí například solární teplárny, bioplynové elektrárny či solární elektrárny na Slovensku. Podle Jelínka musí budoucí projekty splňovat přísná ekonomická kritéria a zajišťovat průběžný výnos.

První dividendu plánuje E4U vyplatit již v září. Bude činit 5,60 Kč na akcii. Dividendu bude vyplácet bezhotovostně prostřednictvím Centrálního depozitáře cenných papírů. Podle ředitele pražské burzy Petra Koblice patří E4U mezi menší emise akcií, po kterých řada investorů volala. "Nepředpokládáme u těchto akcií velkou volatilitu," podotkl.

E4U navazuje na činnost společnosti Sanergie, která byla v roce 2006 založena podnikatelem Petrem Bínou s cílem budovat a provozovat solární elektrárny na jihu Moravy. E4U byla založena v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK