Chemička Momentive byla po ztrátách loni v zisku 528 mil.Kč

10.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov 10. srpna (ČTK) - Chemička Momentive Specialty Chemicals Sokolov se po třech letech ztrát dostala v loňském roce do zisku asi 528 milionů korun. V roce předchozím vykázala ztrátu přibližně 72 milionů korun, v roce 2008 byla ještě vyšší, zhruba 236 milionů korun. Za návrat do černých čísel vděčí firma zejména oživení trhu i příznivému cenovému vývoji při nákupu surovin a prodeji produktů v oblasti akrylátové chemie a disperzí. Tržby loni přesáhly 3,5 miliardy korun a stouply meziročně o 1,1 miliardy Kč. ČTK to dnes sdělil ředitel společnosti Alois Zach.

Chemička produkuje materiály pro další výrobu nátěrových hmot, lepidel a materiálů ve stavebnictví. Většinu zboží podnik vyvezl, tržby z exportu byly téměř 3,3 miliardy korun. To bylo oproti roku 2009 zvýšení o více než jednu miliardu Kč. V tuzemsku prodal zboží za zhruba 235 milionů Kč, meziročně o 41 milionu Kč více. Celkové výnosy byly loni téměř 4,1 miliardy Kč, meziročně stouply asi o 1,5 miliardy Kč.

Vývoj v letošním roce podle Zacha už patrně tak úspěšný nebude. Pro chemickou výrobu jsou typické cyklické křivky. To se už projevilo v roce 2007, kdy se po několika předchozích úspěšných letech dostala továrna do ztráty. "Trh se po loňském oživení, kdy zákazníci nakupovali, opět dostává do útlumu. Zatím lze jen odhadovat, jak se bude vyvíjet zbytek roku. V černých číslech bychom však měli zůstat i letos," dodal ředitel.

Společnost loni zaměstnávala asi 350 lidí, v předchozích dvou letech jejich počty především kvůli krizi snížila zhruba o 100. Nešlo o hromadné propouštění, ale postupný řízený proces. Díky nadstandardním podmínkám a finančním kompenzacím odešla řada lidí předčasně do důchodu. Mzdové náklady, náklady na sociální a zdravotní zabezpečení a také ostatní sociální náklady dosáhly loni kolem 245 milionů Kč a meziročně se snížily zhruba o 20 milionů Kč.

Sokolovská chemička změnila v závěru loňského roku po fúzi dvou společností vlastněných americkou skupinou Apollo Management své jméno z původního Hexion Specialty Chemicals na nové Momentive Specialty Chemicals. Šlo zejména o změnu organizační a výrobního programu se nijak nedotkla. Vlastníky obou společností ke změně vedl záměr vytvořit velkou, silnou skupinu a zjednodušit řízení i uspořit náklady. Společnost Momentive preferuje produkci speciálních chemikálií a materiálů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK