Co vše lze koupit pomocí mobilního telefonu nebo na internetu

26.08.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Nakupování pomocí mobilního telefonu a internetu se stává stále populárnější. Co všechno lze skrze tyto dva nástroje v současnosti koupit a jaký je výhled do budoucna?

V řadě měst se stal třeba mobil vítanou alternativou k papírovým jízdenkám. Na internetu se v Česku zase rok od roku utratí stále více peněz. Pojďme se tedy podívat na to, co všechno lze v dnešní době koupit pomocí mobilního telefonu nebo internetu.

Článek je prvním z minisérie o nakupování s mobilem a internetem. Díl druhý.


Mobilem se platí spíše drobnosti


Mobilní telefon má velkou výhodu v tom, že jej nosíme takřka neustále při sobě. Navíc je přímo ideální na jakékoliv interaktivní aplikace a platby. Proto se také u nás velice dobře uchytila služba Premium SMS, kdy odesláním SMS na speciální telefonní číslo můžeme provést tzv. mikroplatbu (platbu malé částky), která je nám přímo stržena z kreditu nebo připsána k našemu měsíčnímu vyúčtování. V dnešní době se tímto způsobem nejčastěji kupují jízdenky v MHD. Cestující odešle SMS v požadovaném tvaru na telefonní číslo uvedené například v autobusu a obratem obdrží SMS s jízdenkou – tj. speciálním textovým řetězcem, u kterého může revizor snadno ověřit platnost.

Premium SMS však fungují i při platbě za jiné služby. V  obchodních centrech a v některých městech už s nimi můžete platit například za parkování. Nemocnice pak umožňují mobilem platit regulační poplatky a s Premium SMS se setkáte i při placení za účast v nejrůznějších spotřebitelských soutěžích a hlasováních. Společným jmenovatelem Premium SMS je přitom vysoká míra komfortu, kterou tato platební metoda nabízí. Nepotřebujete žádné drobné, nemusíte chodit k parkovacímu automatu či automatu na jízdenky a nemusíte nikde ani stát žádné fronty nebo čekat. Platba proběhne okamžitě.


Na internetu si můžete koupit takřka cokoliv


Pro platby větších částek se však mobilní telefon příliš nehodí. Už třeba jen kvůli omezené výši kreditu, která obvykle dosahuje výše jen několika set korun. U nakupování na internetu se proto používá klasických platebních prostředků jako je platební karta či převod z účtu. K dispozici jsou ale také speciální elektronické peněženky a v ČR extrémně populární platba v hotovosti na dobírku. Nakoupit na internetu tak jde téměř vše.

Oproti Premium SMS není nakupující limitován omezeným počtem nominálních hodnot, které lze zaplatit (ty jsou totiž definovány tvarem telefonního čísla, kam se SMS posílá). Na internetu tak můžete koupit stejně tak nějaké drobné kuchyňské potřeby v ceně několika málo desetikorun jako drahou spotřební elektroniku za desítky tisíc. U drobnějších plateb ale nákup na internetu psychologicky znevýhodňuje cena dopravy – ať už za doručení prostřednictvím pošty nebo kurýrní služby.

Kupující by si však vždy měl uvědomit, že pokud by sám pro danou věc jel do obchodu, že ani tam doprava nebude zadarmo. Bude ho stát čas a případně i peníze za pohonné hmoty nebo jízdné. Navíc při nákupu těžších a rozměrnějších věcí jako je pračka či lednička je doprava až do domu velice vítanou službou. Jediné, kde může být nakupování po internetu trochu problematičtější, je oblečení a obuv. Tam ale může kupující využít svého práva vrátit zboží do 14 dnů bez udání důvodu. To však není úplně zadarmo, protože musí zaplatit poštovné a balné.


Mobil se mění v kreditku a placení na webu se stává snazší


Nakupování mobilem se však v brzké době změní. A mění se i nakupování po internetu. Mobilní telefony totiž přicházejí s technologií NFC, které se předpovídá velká budoucnost v oblasti náhrady platebních karet. Platební karta totiž bude nově integrovaná přímo v mobilním telefonu. Placení však bude od účtu od operátora úplně oddělené. Bude to de facto jako byste i dál platili svoji platební kartou ke svému bankovnímu účtu, ale namísto vložení karty do čtečky přiložíte ke čtečce svůj mobilní telefon.

Vyvíjí se však i placení na internetu. Díky novým platebním metodám se totiž dostává platba převodem na stejnou úroveň jako platba kartou. S nástroji jako je platební tlačítko AGMO totiž může proběhnout taktéž v reálném čase a plně pod taktovkou vaší banky. Navíc stejně pohodlně jako u platební karty – není třeba vyplňovat ručně ani částku ani variabilní symbol, vše stačí pouze potvrdit. Obchodník se přitom k vašim platebním údajům vůbec nedostane, obdrží pouze potvrzení, že platba proběhla, aby mohl začít hned expedovat zboží. To je výborná zpráva pro české zákazníky, kteří z principu mívají k použití platebních karet na internetu spíše nedůvěru.

Autor článku je jednatelem společnosti Agmo. Agmo

Autor článku

Vít Hejlek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY