Kostelecké uzeniny propustí 140 lidí, přibírat bude závod Planá

09.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kostelec (Jihlavsko) 9. září (ČTK) - Masokombinát Kostelecké uzeniny propustí ze svého kosteleckého závodu v nejbližších týdnech 140 lidí, přibližně sto pracovních míst vytvoří v jihočeském provozu v Plané nad Lužnicí, kam firma přesunula část výroby. Důvodem je specializace výrobních závodů po loňské fúzi Kosteleckých uzenin s masokombinátem Maso Planá, řekl dnes ČTK personální ředitel Kosteleckých uzenin Zdeněk Lidmila.

"Kostelec bude zaměřen na porážku hovězího a masnou výrobu. Veškerá porážka a produkce vepřového se přesouvá do provozu v Plané nad Lužnicí," vysvětlil Lidmila. V Kostelci se teď rozdávají výpovědi, lidé většinou skončí už ke konci tohoto měsíce. Za uzavření dohody o ukončení pracovního poměru jim firma vyplatí odstupné ve výši pěti platů namísto povinných tří.

Podle Lidmily má větší díl propouštěných lidí pracovní smlouvy na dobu určitou. Části pracovníků, hlavně řezníkům, nabídla firma přechod do závodu v Plané, který je od Kostelce vzdálen přes 70 kilometrů, s tím, že jim pomůže se zajištěním dopravy. V Kostelci by mělo zůstat kolem 900 zaměstnanců, finální stav v Plané bude 500 lidí.

Na Jihlavsku hledalo koncem minulého měsíce práci zhruba 4500 lidí, což představovalo míru nezaměstnanosti 7,4 procenta. Volných pracovních míst v tomto okrese však úřad práce evidoval jen 275. Na celé Vysočině byla nezaměstnanost 8,5 procenta.

Kostelecké uzeniny, největší tuzemský zpracovatel masa, se sloučily s dalším důležitým masokombinátem Maso Planá k loňskému 1. lednu. Oba výrobci patří Agrofert Holdingu podnikatele Andreje Babiše, největší agropotravinářské skupině v zemi. V závěru loňského roku byla v Kostelci uzavřena porážka drůbeže. Tato výroba byla následně převedena do firmy Vodňanská drůbež, patřící rovněž do Babišovy skupiny. Z kosteleckého závodu kvůli tomu podle tehdejších údajů podniku odešlo asi 200 lidí.

Společnosti Kostelecké uzeniny loni vzrostly tržby o více než 40 procent na 5,28 miliardy korun. Firma se přesto v důsledku zaúčtování stomilionových opravných položek k nepotřebnému majetku propadla do ztráty 40,9 milionu Kč ze zisku 7,8 milionu Kč v roce 2009, zjistila ČTK z výroční zprávy firmy ve Sbírce listin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK