Penzijní připojištění po důchodové a daňové reformě

15.09.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Bude penzijní připojištění po důchodové reformě atraktivnější, nebo zbytečné? Co znamená v souvislosti s penzijním připojištěním reforma daňová?

Penzijní připojištění je v Česku oblíbeným finančním produktem, mnoho občanů však měsíčně ukládá nízké částky, viz i článek Proč penzijní připojištění (zatím) neplní svůj účel. Důchodová reforma však penzijní připojištění ještě více zatraktivní. Vyšší úložky se rozhodně vyplatí.

Důchodová reforma počítá se zavedením fondového systému, který však nebude rozhodně výhodný pro všechny občany. Jeho výhody pocítí na svých peněženkách pouze občané s nadprůměrnou mzdou. Naproti tomu změny od roku 2013 u dobrovolného penzijního připojištění (nově penzijního spoření) může využít každý. Změny se pochopitelně dotknou i již uzavřených smlouv. Při měsíční úložce 1 500 Kč bude mít klien nárok na maximální daňovou slevu a obdrží i nejvyšší možný státní příspěvek. 


Penzijní připojištění je bezrizikové


Atraktivita penzijního připojištění (dobrovolného penzijního spoření) legislativními změnami stoupne. Penzijní připojištění u stávajích smluv je bezrizikové, neboť klienti mají garanci nezáporného výnosu, což konzervativní klienti při výkyvu cen akcií oceňují. Občané, kteří nemají rádi riziko, by tak rozhodně měli včas (do konce roku 2012) uzavřít penzijní připojištění za stávajících parametrů. U starých smluv bude totiž nadále platit garance nezáporného výnosu. Zvýšení měsíčních úložek je rovněž správnou volbou a bude v budoucnosti možné. Nové smlouvy budou moci sice přinést vyšší zhodnocení, ale již bez garance. „Staré“ smlouvy o penzijním připojištění budou převedeny do tzv. transformovaného fondu, „nové“ smlouvy budou v účastnickém fondu.


Státní příspěvek až 2 760 Kč ročně


Stání příspěvek je poskytován občanovi po celou dobu jeho spoření a závisí na výši jeho měsíční úložky.


  • V současné době se pohybuje státní příspěvek od 50 Kč po 150 Kč měsíčně. Nejméně je nutné spořit 100 Kč měsíčně. Při měsíční úložce 100 Kč státní příspěvek 50 Kč, při 200 Kč činí 90 Kč, při 300 Kč činí 120 Kč, při 400 Kč činí 140 Kč a při 500 Kč přispívá stát měsíčně 150 Kč (tj. 1 800 Kč ročně).
  • Od roku 2013 bude měsíční státní příspěvek od 90 Kč po 230 Kč. Aby občan na státní příspěvek dosáhl, bude muset spořit nejméně 300 Kč měsíčně. Při měsíční úložce 300 Kč až 999 Kč bude měsíční státní příspěvek 90 Kč a 20 % z částky nad 300 Kč. Při měsíční úložce 1 000 Kč a více bude státní příspěvek 230 Kč měsíčně (tj. 2 760 Kč ročně).


Daňová úspora až 2 280 Kč ročně


Penzijní připojištění je daňově zvýhodňováho, dle § 15 odst. 13 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů v platném znění.  Od základu daně ve zdaňovacím období odečíst platbu příspěvků zaplacených občanem na penzijní připojištění se státním příspěvkem. Při spoření nad 6 000 Kč ročně je možné si o částku, která přesahuje, snížit daňový základ, a to až do výše 12 000 Kč za zdaňovací období. Při placení penzijního připojištění ve výši 1 500 Kč bude daňová úspora za letošní rok činit 1 800 Kč (15 % z 12 000 Kč). Vzhledem ke zvýšení rovné sazby daně z 15 % na 19 % v rámci daňové reformy od roku 2013, tak stoupne i daňová úspora na 2 280 Kč (19 % z 12 000 Kč).


OSVČ by měly maximalizovat penzijní připojištění


Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) se sníží odvody na sociálním pojištění. V současné době odvádí 29,2 % z vyměřovacího základu, kterým je 50 % z dosaženého zisku. Od roku 2013 počítá vládní daňová reforma se sjednocením sazby sociálního pojištění pro OSVČ a zaměstnance na 6,5 %. OSVČ budou tedy odvádět na sociálním pojištění 6,5 % z dosaženého zisku. Úspora na odvodech na sociálním pojištění bude pro mnoho OSVČ značná. Nižší odvody na sociálním pojištění však budou znamenat velmi nízký státní důchod. OSVČ tedy budou mít dvě možnosti:


  • zvýšit si pravidelné měsíční odvody na sociálním pojištění, aby měli v budoucnu vyšší důchod
  • nebo si zvýšit dobrovolné úspory na penzi

Druhá varianta je vzhledem k vysoké redukci při výpočtu důchodu, která se legislativními změnami ve výpočtu důchodu v následujících letech příliš nezměná, výhodnější. Dobrovolné penzijní připojištění jako bezrizikový produkt by tedy nemělo ve finančním plánu k zajištění na penzi v žádné rodině chybět. Daňovou úsporu a vysoký státní příspěvek by byla škoda nevyužít, i pro klienty preferující akcie.


Penzijní připojištění se dědí


O peníze v penzijním připojištění klienti nepřijdou. Jestliže z důvodu úmrtí klient našetřené finanční prostředky z penzijního připojištění nestihl vyčerpat (ať už ukončením výplaty penze na určenou dobu, výplatou jednorázového vyrovnání nebo dalším sjednaným způsobem), tak tyto peníze obdrží dědici v rámci dědického řízení. Naproti tomu občané, kteří dlouhodobě odváděli na sociálním pojištění více, aby měli vyšší důchod, tak své dědice příliš nezajistí. Podmínky pro vdovský i sirotčí důchod se zpřísňují, navíc pozůstalostní důchody jsou výrazně nižší než řádný důchod.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY