Byt v osobním vlastnictví vs. byt družstevní. Co je lepší volba?

23.09.2011 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zamysleli jsme se nad byty z hlediska finanční náročnosti převodu, rychlosti převodu, financování a v neposlední řadě ceny.

Pro většinu těch, kteří se dívají po vytouženém bytu, je jedním z důležitých hledisek budoucí právní vztah k dané nemovitosti. Valná většina kupujících dlouhodobě preferuje byt v osobním vlastnictví oproti bytu družstevnímu. Je to ale opravdu lepší volba? Nemá náhodou družstevní byt více výhod než byt v osobním vlastnictví? Vybrali jsme čtyři nejčastější dotazy, se kterými se setkávají realitní makléři.


Finanční náročnost převodu


Byt v osobním vlastnictví: Při převodu bytu v osobním vlastnictví je nutné provést několik úkonů spojených s následným vynaložením nemalých finančních prostředků. V první řadě se jedná o vyhotovení znaleckého posudku (cca. 3 tis – 15 tis. Kč) a následně o úhradu daně z převodu nemovitosti. Ta aktuálně činí 3% z ceny uvedené v kupní smlouvě nebo z ceny dle znaleckého posudku. Daň se platí vždy z vyšší částky. Pokud došlo např. k realizaci prodeje bytu v hodnotě 2 mil. Kč, daň činí 60tis. Kč. Ale pouze v případě, pokud bude částka ze znaleckého posudku nižší než cena kupní. Veškeré tyto náklady jdou na vrub prodávajících. Jediným poplatkem, který hradí kupující, je úhrada kolku za zápis předmětné nemovitosti do katastru nemovitostí. Ten aktuálně činí 500 Kč.

Družstevní byt: Převod družstevního bytu je mnohem jednoduší a finančně méně nákladný. Jelikož dochází k převodu členských práv a povinností stačí mnohdy vyplnění a podepsání formuláře, který je k vyzvednutí na daném družstvu a uhrazení příslušného poplatku za převod. Nejčastěji se jedná o částku v rozmezí 5.000 – 10.000 Kč. Tato platba bývá často rozdělena rovným dílem mezi původního a nového vlastníka členských práv a povinností. Některá družstva poplatek neúčtují.


Rychlost převodu


Byt v osobním vlastnictví: Díky nutnosti provedení změny vlastníka v katastru nemovitostí je dobré počítat s obdobím 1 – 3 měsíce. Velmi záleží na vytíženosti daného katastrálního úřadu. Některé úřady dokáží realizovat vklad již během několika dní.

Družstevní byt: Změna je provedena de facto ihned po odevzdání podepsaného formuláře na daném družstvu a jeho potvrzení ze strany družstva.


Financování


Jedním z důvodů, proč mnoho kupujících vyžadovalo v minulosti byty v osobním vlastnictvím na úkor bytů družstevních, byla lepší možnost získání hypotečního úvěru. V minulých letech bylo u některých bank získání úvěru na družstevní byt téměř nemožné. Situace se ale změnila a financování družstevních bytů již tak složité není. Ideální je příslib družstva, že např. do 1 roku dojde k převodu do osobního vlastnictví nebo ručení jinou nemovitostí. Případný převod do osobního vlastnictví je samozřejmě spjat s vyplacením anuity - rovnoměrné splátky kupní ceny nemovitosti bývalému majiteli, např. městu.


Cena


Dříve platilo, že byly byty v osobním vlastnictvím dražší než byty družstevní. V posledních letech se tento rozdíl ovšem na většině míst České republiky smazal. S tím jak začaly banky poskytovat úvěry na družstevní byty se zvýšila poptávka a ceny se srovnaly. A pokud v některých regionech k rozdílům přeci jen dochází, tak se jedná většinou o výkyv v rozmezí 1 - 2% ceny nemovitosti ve prospěch družstevních bytů.

Ač se to na první pohled nemusí zdát, tak vychází ve většině porovnávaných parametrů jako lepší volba družstevní byt než byt v osobním vlastnictví. Alespoň co se poplatků s převodem týče. Velkou roli ovšem hraje pocit „něco vlastnit.“ Je mnoho kupujících, kteří chtějí říct: „…je to moje“ a to i za cenu vyšších nákladů.

Autorka článku působí ve společnosti Realitymorava.cz. Realitymorava.cz

Autor článku

Lucie Mazáčová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ