Kdy musíte výhru uvést v daňovém přiznání?

08.02.2019 | , Finance.cz
DANĚ


V Česku jsou výhry z loterií, sázek a podobných her od daně z příjmů osvobozeny. Ovšem v některých případech daň zaplatit musíte. A co víc, výhry musíte v některých případech uvést i v daňovém přiznání. 

Když se na vás usměje štěstí a vyhrajete v loterii, v Sazce, v tombole nebo v soutěži ve svém oblíbeném časopise, tak nejspíš v prvním momentě na nějaké daně nemyslíte. A v mnoha případech myslet ani nemusíte, protože výhry z hazardu jsou osvobozené od daně z příjmu fyzických osob. Jsou ale některé případy, kdy byste na daň rozhodně zapomenout neměli, protože daň z příjmu máte povinnost zaplatit.

Od roku 2020 vyšla v platnost novela zákona, kterou ovšem tento článek nezohledňuje.

Zdroj: Shutterstock

Kdy daň z vaší výhry neplatíte: když hazardujete

Při danění výher z kasina, loterie sázek a podobných her se postupuje podle zákona 586/1992 o Dani z příjmů fyzických osob, a to § 10, odst. 3, písmene b).

Dříve platilo, že od daně byly (kromě příjmů uvedených v § 4) osvobozeny výhry z loterií, sázek a podobných her provozovaných na základě povolení vydaného podle zvláštních předpisů nebo na základě obdobných předpisů vydaných v členských státech Evropské unie nebo dalších státech, které tvořily Evropský hospodářský prostor.

Dle platné právní úpravy se tak od daně z příjmu osvobozují výhry:

  1. tomboly s herní jistinou do 1 000 000 Kč podle zákona upravujícího hazardní hry,
  2. hazardní hry provozované na základě ohlášení podle zákona upravujícího hazardní hry, nebylo-li její provozování obecním úřadem zakázáno,
  3. hazardní hry provozované na základě základního povolení podle zákona upravujícího hazardní hry, nebo
  4. hazardní hry provozované na základě právních předpisů obdobných zákonu upravujícímu hazardní hry vydaných v členském státě Evropské unie nebo státě tvořícím Evropský hospodářský prostor.

(citace zákona 586/1992 v konsolidovaném znění)

 

Loterií a ostatními hrami uvedenými v zákoně se rozumí:

  • technické hry (automaty, elektronická ruleta a atd.),
  • živé hry (casino hry, ruleta, BlackJack, kostky a pod.),
  • turnaje živé hry a turnaje malého rozsahu (pokerové turnaje),
  • tomboly a loterie,
  • peněžité, věcné a číselné loterie,
  • výherní hrací přístroje,
  • sázkové hry, u kterých je výhra podmíněna uhodnutím sportovních výsledků nebo pořadí ve sportovních soutěžích nebo závodech,
  • kurzové a dostihové sázky,
  • sázkové hry v kasinu a bingo,
  • turnajové nebo hotovostní sázkové hry provozované za pomoci karet,
  • elektronické sázky,
  • ostatní hazardní hry.

Dříve byly výhry ze sázek či her, které provozovaly zahraniční společnost s licencí vydanou v České republice nebo Evropském hospodářském prostoru (zahrnovalo tedy i Maltu či Gibraltar, kde mnoho provozovatelů oficiálně sídlí) od daně z příjmu osvobozeny, to ovšem od roku 2020 neplatí. Příjmy osvobozené od daně se navíc podle § 38g odst. 3 zákona o daních z příjmů neuvádějí do daňového přiznání.

Zdroj: Shutterstock

Které výhry se naopak zdaňují: když soutěžíte

Pokud však vyhrajete v kasinu či sázkové společnosti, které fungují na základě povolení, které mu bylo vydáno mimo Evropskou unii nebo mimo Evropský hospodářský prostor, musíte takovou výhru zdanit. A to pokud přesahují výši nahodilých příjmů a smlouva o zamezení dvojího zdanění, kterou má ČR s příslušnou zemí sjednánu, nestanoví něco jiného.

Dále je nutné danit výhry ze soutěží a akcí, které nepodléhají zákonu 202/1990 Sb. o loteriích a jiných podobných hrách, a to pokud přesáhnou 10 000 Kč. Tato hranice platí nejen pro hry provozované prostřednictvím internetu, ale také pro rozličné spotřebitelské či znalostní soutěže. Takže například výhra z vědomostní televizní soutěže (přesahující 10 000 korun) se daní.

Od roku 2017 se výhry už nedaní srážkovou daní, ale je nutno výhry přidat do obecného základu daně v daňovém přiznání, zároveň si můžete uplatnit prokazatelně vynaložené výdaje na dosažení příjmu z takové soutěže.

Tip: 5 případů, kdy neplatíte daň z příjmu při prodeji nemovitosti

Výhra: kdy podat daňové přiznání?

  • Pokud vyhrajete v loterii a jiné hazardní hře, která má povolení vydané v EU a v Evropském hospodářském prostoru, tak daň z příjmů neplatíte a nemusíte podávat ani daňové přiznání.
  • Pokud vyhrajete v loterii a jiné hazardní hře, která je pořádána na základě povolení z jiné země než z EU a z EHP, tak daň z příjmů je nutné zaplatit a musíte podat daňové přiznání. Pokud tedy smlouva s danou zemí, kde bylo povolení vydáno, nestanoví něco jiného.
  • Pokud vyhrajete v televizní vědomostní soutěži, tak výhru opět musíte zdanit a podat daňové přiznání. V tom můžete navíc i uplatnit náklady, které jste vynaložili pro získání příjmu z takové soutěže.
  • Pokud vyhrajete například auto ve spotřebitelské soutěži, tak z tohoto také musíte zaplatit daně, musíte si nechat ocenit výhru znalcem a vše uvést v daňovém přiznání.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 47 krát

Články ze sekce: DANĚ