Mateřská a rodičovská dovolená ve světě

24.10.2011 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Maminky mají v Česku nárok na mateřskou v délce 28 týdnů a mohou zůstat doma s dítětem do 4 let věku a pobírat rodičovský příspěvek. Jak je to v ostatních zemích EU?

Evropské země se potýkají s nízkou porodností. Proto na rodinných dávkách evropské země šetří i během ekonomické krize minimálně. Rok od roku stoupá význam rodinné politiky. Podmínky pro rodiny s děmi se v posleních letech zlepšovaly.


Daňové zvýhodnění je efektivní


Ekonomická a sociální situace mladých rodin s dětmi není jednoduchá. Česko však patří mezi evropské země s nejlepšími podmínkami. Velmi dobře se v Česku osvědčuje zejména daňové zvýhodnění na děti. Na každé dítě mohou rodiče v letošním roce uplatnit každý měsíc daňové zvýhodnění ve výši 967 Kč. Podpora formou nižšího zdanění je nejefektivnější a nejlevnější. Rozdíl ve zdanění bezdětného zaměstnance a zaměstnance se dvěmi dětmi je v Česku jeden z nejvyšších v EU.

 
  • Zaměstnanec pan Modrý uplatňuje měsíční zvýhodnění 1 934 Kč na dvě děti. Má hrubou mzdu 17 000 Kč. Na dani z příjmu neodvede ničeho, naopak dostane daňový bonus 484 Kč. Jeho čistá mzda je tedy 15 614 Kč (17 000 Kč – sociální pojištění 1 105 Kč – zdravotní pojištění 765 Kč + 484 Kč daňový bonus). Jeho bezdětný kolega pan Zelený má rovněž hrubou mzdu 17 000 Kč, ale jeho čistá mzda je o 1 934 Kč nižší, tedy 13 680 Kč.


Mateřská a rodičovský příspěvek v Česku

 
  • Na peněžitý příspěvek v mateřství „mateřskou“ mají maminky v Česku nárok 28 týdnů. „Mateřská“ je dávkou z nemocenského pojištění. Výše mateřské závisí na dosahovaném příjmu. Nárok na „mateřskou“ není automatický a maminky musí splnit zákonné podmínky, především dobu pojištění. Přestože je v některých západoevropských zemích mateřská s porovnáním s předchozím příjmem vyšší než v Česku, je mateřská i v Česku poměrně vysoká. Vždyť v USA nebo Austrálii nedostávají maminky žádný příspěvek. Z členských zemí EU pobírají maminky déle mateřskou pouze v Bulharsku. Nejběžnější délka pobírání mateřské činí v EU 16 týdnů.
  • V žádné jiné členské zemi EU nemohou maminky (nebo tatínci) pobírat rodičovský příspěvek až do 4 let věku dítěte. Pouze ve třech zemích EU (Maďarsku, Slovensku, Estonsku) mohou maminky čerpat rodičovský příspěvek do 3 let věku dítěte, ve většině zemí je to podstatně méně.


Zkrácené úvazky nejsou v módě


Finanční podpora rodin s dětmi je tedy v Česku při mezinárodním srovnání nadprůměrná. V Česku jsou však horší pracovní podmínky pro maminky s malými dětmi. V současné době je zcela běžné, že tříleté dítě nemá šanci získat školku. Nevýhodou je rovněž slabá nabídka flexibilních a zkrácených pracovních úvazků na trhu práce. Skloubit mateřské povinnosti a práci je pro maminky v Česku velmi náročné. V západní Evropě pracuje většina mladých maminek na zkrácený pracovní úvazek. Díky zkrácenému úvazku může pro firmu nadále pracovat maminka s malými dětmi, která si této možnosti cení. Neztratí pracovní kontakt a může být i s rodinou. Většina těchto zaměstnankyň je velmi loajálních a firmě se to rozhodně v budoucnosti vyplatí.


Kde je mateřská dovolená nejdelší?


V členských zemích EU mohou maminky mateřskou dovolenou čerpat v rozmezí od 98 dní (v Německu) po 410 dní (v Bulharsku).  Právě po Bulharsku je druhá nejdelší mateřská v Česku a Slovensku (28 týdnů). Ve většině členských zemí se pohybuje od 16 do 18 týdnů.

 
  • Podívejme se na některé země: Německo (14 týdnů), Belgie a Slovinsko (15 týdnů), Španělsko, Nizozemí, Francie, Lotyšsko a Rakousko (16 týdnů), Řecko (17 týdnů), Dánsko, Litva, Rumunsko (18 týdnů), Polsko a Estonsko (20 týdnů), Finsko (21 týdnů), Maďarsko (24 týdnů), Irsko (26 týdnů).

Po dobu mateřské dovolené pobírají ve všech členských zemích Evropské unie maminky peněžitou pomoc v mateřství. Její výše se liší. V některých zemích je dokonce ve výši 100 % předchozího výdělku (např. Dánsko, Lucembursko nebo Nizozemí).


Rodičovská dovolená bez peněz


Po skončení mateřské dovolené čerpá zpravidla maminka dítěte rodičovskou dovolenou. V Česku pobírá maminka během rodičovské dovolené rodičovský příspěvek. Nemusí se to úplně shodovat, protože může maminka pobírat vyšší rodičovský příspěvek do dvou let věku dítěte a u zaměstnavatele čerpat tříletou rodičovskou dovolenou. Během rodičovské dovolené již však v mnoha zemích nemají rodiče nárok na žádné dávky. Jedná se o Bulharsko, Kypr, Maltu, Nizozemí, Irsko, Španělsko a Řecko. V těchto zemích je rodič s dítětem na rodičovské dovolené bez vlastního příjmu. Rodinu tak musí živit druhý z partnerů.

 
  • Rozdíly v čerpání rodičovské dovolené jsou v EU značné. V některých zemích činí rodičovská dovolená, kdy je pobírán příspěvek, pouze pár měsíců. Např. v Belgii (3 měsíce), Portugalsku (4 měsíce). Možnost čerpat rodičovský příspěvek až do 4 let je možné pouze v Česku.
    Rodičovský příspěvek dle výše předchozího výdělku je zaveden v ostatních zemích. Nejvyšší je v Estonsku a Slovinsku (100 % předcházejícího příjmu), rovněž vysoký je ještě ve Švédsku a Dánsku (90 %), Lotyšsku, Finsku a Maďarsku (70 %). Nejnižší je v Itálii (30 %).

Pramen: The World Bank „Woman, Business and The Law 2012“

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA