Složenka je drahý přežitek

20.10.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Čas od času musí snad každý z nás někomu něco zaplatit. Nabízí se mnoho možností jak zaplatit,, ale řada lidí stále ještě spoléhá na Českou poštu. Platba složenkou je však ten nejnepohodlnější a nejnevýhodnější způsob, jaký si můžete zvolit.

Téma tohoto týdne: Pět způsobů jak poslat peníze

Měsíc co měsíc platíme za elektřinu, topení, nájem … a nesmíme zapomenout ani na další pravidelné či nepravidelné platby za stavební spoření, splátky úvěrů a tak dále a tak dále. Možností jak někomu poslat peníze je spousta a záleží jen na nás a na dohodě s věřitelem, jaký způsob vybereme. Celý tento týden se v naší pravidelné rubrice Fintriky budeme věnovat posílání peněz. Každý den Vám představíme jeden ze způsobů, jak úhradu provést. Začneme pěkně popořádku od toho nejstaršího a stále velmi oblíbeného způsobu, tedy placení složenkou neboli poštovní poukázkou.

Po pravdě řečeno je platba složenkou na poště v podstatě ten nejméně pohodlný způsob jaký si můžete vybrat. Na poštu donesete peníze v hotovost, nějakou dobu si postojíte ve frontě u přepážky, tam peníze i se složenkou předáte a odcházíte s malým ústřižkem složenky v ruce. Další podstatnou nevýhodou jsou i poměrně vysoké poplatky za platby složenkou (viz. tabulka). Také doba, za kterou jsou peníze doručeny příjemci, je zbytečně dlouhá. Kromě výše uvedených negativ má však složenka jednu velkou výhodu. Můžete ji podat a zaplatit na kterékoliv poště na celém území České republiky. I přes značnou nepohodlnost velká řada zvláště starších lidí tohoto způsobu placení využívá a je pro ně naprosto nepředstavitelné platit jinak. Navíc pro spoustu zejména pravidelných plateb mají v ruce již předtištěnou složenku se všemi potřebnými údaji, a tak stačí jen zajít na poštu a zaplatit.

 

Druhy složenek:
Typ A - úhrada v hotovosti, výplata bezhotovostně na účet v bance
Typ B - úhrada bezhotovostně, výplata v hotovosti (podává se v písemné nebo datové podobě)
Typ C - úhrada v hotovosti, výplata v hotovosti
Typ D - úhrada v hotovosti, výplata v hotovosti do 1 pracovního ode dne podání
Typ G - úhrada v hotovosti , výplata bezhotovostně na účet v bance do 2 pracovních dnů od podání

Zatímco převod peněz mezi bankovními účty stojí většinou od pěti do deseti korun a v případě elektronické platby pouze kolem třech korun, poslání peněz poukázkou C přes Českou poštu vás tedy může přijít až na korun 34. Na poště také strávíte podstatně delší čas než v bance. Moderních bankovních služeb dnes využívá čím dál více klientů. Tím logicky ubývají klienti České poště. Není se co divit. Proč by jsme stáli ve frontě na poště, když převod peněz můžeme obstarat pohodlně z domova. Více informací o těchto produktech se dočtete v sekci Bankovnictví a také v dalších dílech Fintriků, které budou tento týden následovat.

Pozor!
Ukončení platnosti desetníků a dvacetníků k 31.10. 2003 se dotkne i složenek. Od 1. 11. 2003 budou přijímány platby poštovními poukázkami pouze s částkami končícími na celé koruny nebo padesátihaléře s výjimkou poštovních poukázek A a G, které budou až do odvolání přijímány i s částkami, které na celé koruny nebo padesátihaléře nekončí. Tyto částky budou při příjmu zaokrouhleny. Částky, které nekončí na celé koruny nebo padesátihaléře, poukázané poštovními poukázkami podanými do 31. 10. 2003, budou při výplatě v hotovosti zaokrouhleny.

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: FinTriky