Polemika nad školným

24.11.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Otázka zavedení školného zaplňuje novinové články, diskuse na internetu, mezi studenty, vedením školy a na samotné ulici již několik měsíců a názory různých skupin dle svého přesvědčení a postavení se rozcházejí. NÁZOROVÝ TEXT

Dnešní financování vysokoškolského studia je oproti západním zemím v žalostném stavu a je velmi antisolidární. Potencionální zájemce o studium vysoké školy bez stabilního finančního zázemí nemá žádnou ideální možnost financování studia prostřednictvím studentských půjček garantovaných státem. Studentské půjčky ze soukromého sektoru jsou pro studenta rizikem a nenabízí objektivně srovnatelný systém, jakožto na západ od našich hranic. Student, jemuž to studium dovoluje, tudíž pracuje a snaží se skloubit studium a práci, některé složité obory, náročné časově, nikdy neumožní studentovi věnovat se kvalitně studiu a práci zároveň, to jsou krutá fakta dnešní doby.


Školné a půjčky


Nynější program vládní koalice navrhuje zavedení školného s propojením nabídek garantovaných půjček, které by studentovi daly možnost si financovat studium. Otázkou je a na nás studentech bude i povinností bedlivě sledovat, jakým způsobem bude popřípadě zapojen do finančního úvěrování vysokoškolského studia i soukromý sektor ve smyslu povinnosti platit úroky během studia a následně splácení při nedosažení průměrné mzdy s ohledem na ekonomickou krizi a nejistotu na trhu práce absolventů v následujících letech. Ne každý obor bude adekvátně ohodnocen a přesto může být pro společnost tak cenný, takovýto nešvar je odrazem naší společnosti k úctě některých oborům.


Školné a důvěra


V naší zemi klesá dlouhodobě důvěra v politický systém především s ohledem na miliardové korupční kauzy, kdy se obyčejnému člověku, potažmo studentovi zdá nemorální, aby po něm stát požadoval zvýšenou daňovou zátěž, či zavedení školného, když proudem unikají miliardy neznámo kam. Člověk je ochoten si utáhnout opasek, pokud vidí v politickém vedení respekt a vůli řešit problémy efektivně a ve prospěch společnosti.


Vysoké školství


Skutečností a zřejmým faktem je, že české vysoké školy zoufale potřebují financování, jenž by jim pomohlo zvýšit kvalitu na globálním evropském trhu a zajistilo trvalé financování, podhodnocení akademického sboru taktéž není správné, ale kdy vzít finance? Školné se nabízí jako jedna z možností, ale možná by se měli zvažovat i jiné alternativy.


Životní postoj


Situace je velice patová a složitá, jak bylo uvedeno výše, student nemá dnes přístup k zajištěným financím ke studiu, zároveň dle plánovaného modelu je získá, ale zároveň jeho zátěž zadlužení se zvýší o školné. Majetný student bude mít vždy náskok a na nemajetného studenta přibudou nové výzvy a povinnosti finanční stability, což souvisí s nynější podobou společnosti, kdy je povinností každého individuální jedince, co nejlépe postarat sám o sebe. Solidarita a přerozdělování ve společnosti je s tím související otázka, která může být zahrnuta i na případné školné.

Vše má rub a líc, stejně tak jako otázka školného, jaký bude konečný výsledek se teprve uvidí, doufejme, že ve prospěch studentů a nikoliv pouze politických úspěchů.

Článek vyšel původně na webu Studentskéfinance.cz 

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU