Rodiče budou platit nižší daně

29.11.2011 | , Finance.cz
DANĚ


V roce 2012 klesne zdanění rodin s dětmi. Daňové zvýhodnění stoupne z 967 Kč na 1 117 Kč měsíčně. Spočítejte si to na naší KALKULAČCE!

Rodiny se dvěmi dětmi se tak měsíčně polepší o 300 Kč. Jak je to s daňovým zvýhodněním při přivýdělku dítěte, rozvodu nebo za který měsíc se uplatní daňové zvýhodnění poprvé a kdy naposledy?

Zákonné podmínky pro uplatnění daňového zvýhodnění jsou upraveny v § 35c zákona o dani z příjmu. Daňové zvýhodnění za rok 2011 na dítě žijící s poplatníkem v domácnosti je 11 604 Kč. Zaměstnanci uplatňovali daňové zvýhodnění zpravidla každý měsíc ve výši 967 Kč každý měsíc. Pro rok 2012 se daňové zvýhodnění zvyšuje na 13 404 Kč za rok, tedy 1 117 Kč měsíčně.


  • Pan Bílý má dvě děti, pan Černý je bezdětný. Oba zaměstnanci mají hrubou mzdu 25 000 Kč. V roce 2012 bude mít pan Bílý čistou mzdu 21 529 Kč a pan Černý 19 295 Kč. Čistá mzda pana Bílého bude vyšší o 2 234 Kč z důvodu daňového zvýhodnění.

Daňové zvýhodnění může uplatnit pouze jeden z rodičů. Když oba rodiče pracují, tak je potřeba se domluvit, kdo daňové zvýhodnění uplatní.



Jak se zvyšuje daňový bonus?


V případě, že je daňová povinnost nižší než daňové zvýhodnění, tak vzniká plátci daně nárok na daňový bonus. Občané s nízkými příjmy, tak mohou mít díky daňovému bonusu čistou mzdu vyšší než hrubou mzdu. Pro rok 2012 dochází ke zvýšení maximální hranice pro vyplacení daňového bonusu z 52 200 Kč na 60 300 Kč. Měsíčně tedy ze 4 350 Kč na 5 025 Kč.


  • Zaměstnanec Šedý má hrubou měsíční mzdu 10 000 Kč, při uplatnění daňového zvýhodnění na 3 děti bude mít čistou mzdu v roce 2012 ve výši 12 251 Kč.


Jak postupují zaměstnanci?


Ze zákona lze daňové zvýhodnění na dítě uplatit poprvé v měsíci, kdy se dítě narodilo nebo v měsíci, kdy začíná soustavná příprava na budoucí povolání, nebo když bylo dítě osvojeno. V případě, že se zaměstnanci narodí během roku dítě, tak donese své mzdové účetní kopii rodného listu a daňové zvýhonění provede jeho zaměstnavatel.


  • Zaměstnanci panu Modrému se narodí dcera 5. listopadu 2011. Daňové zvýhonění se poprvé projeví v listopadné výplatě, kterou pan Modrý obdrží v prosinci. Když náhodou doručí pan Modrý mzdové účetní kopii rodného listu opožděně (např. v lednu 2012), tak o daňové zvýhodnění za rok 2011 nepřijde. Daňové zvýhodnění se zohlední v ročním zúčtování a zaměstnanci vznikne přeplatek na dani. 


Jak postupují OSVČ?


Osoby samostatně výdělečně činné si nemohou na rozdíl od zaměstnanů zohlednit daňové zvýhodnění během roku. Uplatní ho až v daňovém přiznání za uplynulý rok. Když se dítě narodí během roku, tak je přílohou daňového přiznání kopie rodného listu dítěte. V dalších letech již se k daňovému přiznání kopie rodného list nepřikládá, neboť již má tento doklad FÚ k dispozici. U studujících dětí na střední nebo vysoké škole se však přikládá potvrzení o studiu.


Kdo se považuje za vyživované dítě?


Za vyživované dítě se pro účely uplatnění daňového zvýhodnění považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud dítě je:


  • Nezletilým dítětem.
  • Zletilým dítětem až do dovršení 26 let (soustavně se připravuje na budoucí povolání, nebo nemůže se soustavě připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz nebo z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost).


Když dítě studuje


Na studující dítě uplatní daňové zvýhodnění rodič až do 26 let věku. Student vysoké školy může přitom během studia pracovat a daňová povinnost rodiče bude nižší. Důležité je, aby děti měli nadále společnou domácnost a měli status studenta. V tomto případě vlastní příjem dítěte ničemu nebrání.


Kritériem je společná domácnost


Při uplatnění daňového zvýhodnění je přitom rozhodující společná domácnost. Ze zákona tvoří domácnost fyzické osoby trvale spolu žijící a hradící společně náklady na provoz domácnosti. V případě rozvodu, tak může, uplatňuje daňové zvýhodnění rodič žijící s dítětem v jedné domácnosti.


  • Paní Červená se podruhé vzdala. S mladším dítětem je v současné době na rodičovské dovolené. Její současný manžel může uplatnit daňové zvýhodnění na obě děti (vlastní i nevlastní).


Proč je daňové zvýhodnění výhodné?


Státní finanční podpora rodin s dětmi formou daňového zvýhodnění je velmi efektivní a levnou podporou. Administrativní státní náklady spojené s možností využití daňového zvýhodnění jsou nízké, při určité modifikaci by tak daňové zvýhodnění mohlo nahradit některé dávky (např. porodné a přídavky na děti). O daňové zvýhodnění se nemusí žádat na žádném úřadu. Daňové zvýhodnění si uplatní občan sám v daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování. Stačí doložit kopii rodného listu nebo potvrzení o studiu dítěte. Není zde tedy žádné zbytečné papírování. Daňové zvýhodnění si uplatní každý výdělečně činný rodič, je tedy velmi motivující, neboť občané s nízkou mzdou mohou mít vyšší čistý příjem než hrubou mzdu.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ