Kam jdou ty peníze

07.12.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Lidé sice prý spoří jak mourovatí, ale právě „oblíbené“ bankovní vklady zatím signalizují v nárůstu proti loňskému roku jen citelně nižší sumu.

Z fondů v listopadu zmizely další 2 miliardy korun. Je to sice jeden z nejhorších měsíčních výsledků za poslední dva a půl roku, ale protože 1,4 miliardy odešlo z fondů peněžního trhu a miliarda ze zajištěných fondů, plakat pro ně nemusíme. Naopak smíšené i akciové drží „jak helvetská víra“, což je v současné nejistotě na pokraji zoufalství vlastně skoro obdivuhodné.

Ještě větší odliv ostatně zaznamenaly banky, když ze svých vkladů u nich si domácnosti odnesly hned 18 miliard korun (tedy už za říjen, protože bankovní statistika má měsíční zpoždění). To byl historický rekord za celých 20 let a jestli podobný údaj přinese ČNB i za listopad, pak bude záhada, kam ty desítky miliard vlastně míří, ještě větší.


Lidé spoří, ale kam?


Ostatně lidé sice prý spoří jak mourovatí, ale právě „oblíbené“ bankovní vklady zatím signalizují v nárůstu proti loňskému roku jen citelně nižší sumu. A to se banky snaží nabízet úročení vkladů už docela přijatelné (i když to, že na nich vydělat nelze, mělo by vědět už i dítě školou povinné). Je to ovšem pořád o hodně víc, než kolik nyní vynášejí fondy peněžního trhu: ročně v desetinách procent, dokonce náš největší ISČS Sporoinvest 0,2 % tratí. Ovšem v desetinách procenta se nyní ukazují i dluhopisové fondy, takže konzervativním klientům moc možností nezbývá. Jednorázové pojistky je i v bankovních pobočkách dále lákají do svých „zajištěných“ tenat, když zajištěným fondům se to už zdaleka nedaří. Přesto ty fondy nabízejí alespoň potenciál, kdežto jednorázovky jsou jen nepojištěné a navíc vázané na možná i dost vachrlaté protistrany.


Smutek IŽP


Produkce tohoto produktu, který živil většinu finančních poradců dlouhé roky, zkomírá na úbytě. Ale bouchači se zřejmě nevzdávají a kdo viděl před týdnem ve zprávách TV Prima reportáž o „školení“ letadélka pro pojišťovnu AXA, spatřil odvrácenou stranu finančního poradenství nejen v nedbalkách, ale přímo in natura: „Když pojistíte rodiče a pár známých, máte na Vánoce 100 tisíc!

Problém jak tahat z lidí peníze se stává stále ožehavějším, což zlobí nejen poradce, ale i celé naše finanční skupiny. Poplatky za bankovní účty platí už jen ti omezenější, na špeky malované tužkou na pivní tácek skočí jen ti nejomezenější – ti navíc žádné peníze nemají. Lidé si půjčují jen v hypotékách, spotřebáky dokonce od začátku roku o 2 miliardy klesly.


Investice jen pro otrlé


Trhy ve vleku nejistot předvádějí divadlo skutečně jen pro zocelené nátury. Zejména od léta pod neblahým vlivem v dluzích se zmítající Evropy byly ztráty velmi citelné. Jen jako náplast na bolístky se tedy ukázal minulý týden, kdy se nadechly zejména finanční tituly. Německý index DAX tak vylétl o 11 % (nejvíc za poslední tři roky), americké indexy zvládly 7 % a náš PX alespoň 5,4 %. Pomohly si ale také finanční tituly: Erste +16 % a VIG +14 %.

Nakolik byl ten optimismus oprávněný, ukáže asi až rozhodující summit EU za týden. Možná se vše zase odloží, ale snad se již rýsují určité kompromisy, které nejsou bez šance ani bez logiky. Politici se je totiž zatím stále jen snažili trhy přechytračit a „ukecat“, na což jim ovšem trhy neskočí.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ