Velká stavební firma Colas CZ čelí insolvenčnímu řízení

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Městský soud v Praze dnes vyhlásil insolvenční řízení se stavební společností Colas CZ. Návrh podala firma Cema, které prý podnik s tržbami v řádu miliard korun dluží 30,3 milionu korun v souvislosti s výstavbou rodinných domů v Račerovicích na Třebíčsku. Insolvenční navrhovatel Cema se přitom sám nachází v úpadku. ČTK to zjistila z elektronického insolvenčního rejstříku. Vyjádření Colasu ČTK shání.

Pro Colas CZ a Cemu není dnes vyhlášené insolvenční řízení jedinou ani první právní bitvou, kterou svádí. V insolvenčním řízení s Cemou přihlásil Colas CZ pohledávku 7,8 milionu korun. Insolvenční správkyně Martina Stínková z této částky ale uznala 5,7 milionu.

Vůči společnosti Cema přihlásili věřitelé celkem pohledávky za 142,6 milionu korun. Insolvenční správkyně však z toho uznala pohledávky za 109,7 milionu korun, stojí v dnes zveřejněných dokumentech v insolvenčním rejstříku.

Jednou z největších pohledávek přihlásila vůči společnosti Cema rakouská Privat Bank z Raiffeisenlandesbank Oberösterreich. Bance prý česká firma dlužý 25,5 milionu korun. Cema se proti rozhodnutí o úpadku odvolala k vrchnímu soudu.

Insolvenční návrh na Colas CZ podala Cema už letos v červnu. Soud ale tehdy nakonec návrh zamítnul. Cema prý tehdy nedosvědčila, že je Colas CZ skutečně v úpadku.

Tržby Colasu CZ za prodej vlastních výrobků a služeb loni v Česku klesly o 18 procent na 2,5 miliardy korun. Čistý zisk firmy se snížil o 11 procent na 47,8 milionu korun.

Colas CZ se soustředí hlavně na dopravní stavitelství. Firma navazuje na činnost bývalých podniků Silnice Jihlava, Silnice Znojmo a Silniční stavitelství Praha. Od roku 1994 se postupně většinovým vlastníkem těchto společností stal francouzský Colas. Jejich sloučení se uskutečnilo v roce 2000. V Česku Colas CZ ovládá také například stavební firmu Čermák a Hrachovec.

Colas CZ je součástí francouzské stavební skupiny Colas. Koncern podle své poslední výroční zprávy zaměstnává ve 40 zemích celkem 70.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK