Dvě smlouvy neznamenají vyšší plnění

14.11.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Máte doma několik pojistek, kterými pojišťujete sebe nebo věci i několikrát? U pojištění života nebo zdraví si každý může uzavřít pojištění na neomezenou částku a u několika pojišťoven, ale v případě pojištění majetku je situace jiná.

Není vůbec jednoduché uzavřít kvalitní pojistné smlouvy, kterými si člověk pokryje riziko úrazu či smrti a zajistí odpovídající pojištění pro případ škody na svém majetku.

Život a zdraví si každý může pojistit na jakoukoli výši a třeba i u několika pojišťoven. Sice platba pojistného může být vysoká, ale bude považován za člověka, který myslí i na situace, které mohou život znepříjemnit. Pokud dojde k pojistné události, pojistné plnění mu vyplatí všechny pojišťovny bez jakéhokoli omezení.

Život ano, majetek ne

Jinak je to ale u majetkového pojištění nebo pojištění odpovědnosti. Zde sice žádný zákon nezakazuje uzavření pojištění u několika pojišťoven, ale plnění dostanete pouze do výše skutečné škody!
Co to znamená? Pokud si někdo pojistí věc, například auto u několika pojišťoven, mohl by v okamžiku havárie požadovat plnění od každé z nich. Nakonec by tak získal od pojišťoven více než jaká byla skutečná škoda. Došlo by tak nejen k jeho obohacení, ale mohl by si tak třeba pořídit i nový automobil a ne jen opravit ten bouraný! A k tomuto účelu rozhodně pojištění neslouží!

Inkasování plnění z více smluv je pojistným podvodem

Inkasovat pojistné plnění z pojištění majetku nebo odpovědnosti u několika pojišťoven by se však pojištěnému nemuselo vyplatit. Aniž možná tuší, může jeho jednání vést až k pojistnému podvodu. Klientovi mohou pojistné podmínky ukládat, aby informoval pojišťovnu pokud dostane plnění za stejnou škodu i od jiného pojistitele.

Občanský zákoník řeší postup pro případ, pokud  tzv. k vícenásobnému pojištění u některých druhů pojištění u různých pojistitelů dojde. Svým ustanovením zamezuje možnosti obohatit se z pojištění.
 
"Je-li táž věc pojištěna pro stejný případ u více pojistitelů a převyšuje-li úhrn pojistných částek pojistnou hodnotu věci nebo převyšuje-li úhrn částek, které by z uzavřených pojistných smluv z téže události pojistitelé byli povinni plnit (vícenásobné pojištění), je každý z pojistitelů povinen poskytnout plnění do výše hodnoty věci, nebo dohodnuté pojistné částky pouze v poměru částky, kterou by byl povinen plnit podle své smlouvy, k částkám, které by byli úhrnem povinni plnit všichni pojistitelé."

Pokud tedy někdo uzavře více pojistek, za účelem čerpat náhradu na každou z nich, dělá to zbytečně. V případě, kdy dojde k pojistné události a následnému plnění, pojišťovny se o výplatu náhrady škody rozdělí a to v patřičném poměru. Klient tedy zbytečně platil pojistné navíc.

Pokud by se přeci jenom někdo chtěl tímto způsobem obohatit a myslel si, že se na to nepřijde, riskuje odnětí svobody až na několik let, neboť se v tomto případě jedná o klasický pojistný podvod!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ