Česko padá v Indexu korupce žebříčkem dolů

09.01.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V každoročně zveřejňovaném žebříčku korupce se Česko nadále propadá. Ještě v roce 2008 patřilo Česko 45. místo, za rok 2011 až 57. místo. Nejnižší míra korupce je tradičně ve Skandinávii.

S korupcí se občané a firmy setkávají ve všech zemích světa. Vymýtit lze korupci těžko, ale vhodnými opatřeními a především uvažováním společnost se dá výrazně omezit, jako se to povedle v zemích Skandinávie.

Pro každodenní život občanů, domácí ekonomiku a pozitivní náladu ve společnosti je nízká korupce velmi důležitá. Jistě není bez zajímavosti, že kvalita života je nejvyšší v zemích s minimální mírou korupce. Index korupce (CPI index) každoročně sestavuje Transparency International. Nejmenší korupce za rok 2011 je tradičně Novém Zélandu,  Dánsku, Finsku, Švédsku, Singapuru a Norsku. Nejvyšší míra korupce je v Afrie, na posledním 182. místě je Somálsko.


Jaké je hodnocení Česka?


Hodnocení Česka se v posledních čtyřech letech zhoršilo. Hodnota indexu za rok 2011 dosahuje 4,4 bodu na desetibodové stupnici. V roce 2010 měl index Česka hodnotu 4,6, v roce 2009 měl index Česka hodnotu 4,9 bodu a v roce 2008 to bylo 5,2 bodu. Z členských zemí EU tak má za rok 2011 horší hodnocení než Českou pouze Lotyšsko, Slovensko, Itálie, Rumunsko, Řecko a Bulharsko.


Co ovlivňuje pořadí?


Index korupce (CPI index) sestavovaný společností Transparency International definuje korupci jako zneužití veřejného vlivu pro osobní zisk. Hodnocení ovlivňují tedy korupční praktiky ve veřejném i soukromém sektoru. Index korupce vychází z hodnocení a průzkumů veřejného mínění prováděného celou řadou nezávislých a renomovaných institucí (např. Světová banka, Columbia University, Economist Intelligence Unit, International Institute for Management Development - Lausanne, World Economic Forum). Hodnotí se např. korupce veřejných činitelů, uplácení při veřejných zakázkách, zneužívání veřejných prostředků nebo legislativa trestající korupci. Výsledný index korupce se pohybuje od 0 do 10. Čím vyšší známka, tím nižší míra korupce v zemi. Na sestavování indexu se podílí mnoho mezinárodních expertů.


Korupce je dlouhodobě nejnižší ve Skandinávii


Ve zprávě za rok 2011 bylo celkem hodnoceno 183 zemí. Korupce je nadále problém ve všech zemích světa. Změnou myšlení, transparentností a společenským tlakem se však podařilo korupci minimalizovat v zemích Skandinávie. Severské země se od počátku zveřejňování žebříčku pohybují na předních místech žebříčku spolu s Novým Zélandem. Nízká míra korupce a kriminality, vzdělaní občané, vynikající infrastruktura – to jsou aktiva, kterými se mohou pochlubit země na předních místech v tabulce. Minimální korupce zlepšuje podnikatelské prostředí, neboť firmy mají stejné rovné podmínky a rozhoduje kvalita, cena a rychlost. Nepřímo nízká korupce i podporuje technologický rozvoj, protože bez inovací není dlouhodobý úspěch na trhu možný.

Tabulka: Míra korupce ve světě (CPI index 2011)

Pořadí Země
1 Nový Zéland
2 Dánsko
2 Finsko
4 Švédsko
5 Singapur
6 Norsko
7 Nizozemí
8 Austrálie
8 Švýcarsko
10 Kanada
11 Lucembursko
12 Hongkong
13 Island
14 Německo
14 Japonsko
16 Rakousko
16 Barbados
16 Velká Británie
19 Belgie
19 Irsko
21 Bahamy
22 Chile
22 Katar
24 USA
25 Francie
57 Česko

Pramen: Transparency International Corruption Perceptions Index 2011

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU