V letošním roce vzroste zájem o levné chytré mobily do 2000 Kč

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - V letošním roce vzroste zájem o levné chytré mobilní telefony do 2000 korun. Neomezené internetové stahování skončí a zdvojnásobí se podíl bezdrátové výměny dat bez použití mobilních nebo pevných sítí. Dalším letošním trendem má být další růst zájmu o dotyková zařízení. Vyplývá to z celosvětové prognózy Deloitte pro letošní rok.

Chytré mobilní telefony v nejlevnější kategorii do 100 dolarů budou podle studie letos tvořit asi pětinu trhu mobilních zařízení. Celosvětově by se jich letos mělo prodat 300 milionů a jejich celkový počet se tak zvýší na půl miliardy. V Česku v současnosti začíná cena telefonů s operačním systémem nad dvoutisícovou hranicí.

Podle partnera Deloitte pro informační technologie Zdeňka Křížka se operátoři zaměří více na následné zpoplatnění dat, které si uživatelé na mobilní zařízení stahují. "Rostoucí poptávka po mobilních datových službách již nějakou dobu vede k tomu, že řada mobilních operátorů ukončuje tarify s neomezenými datovými přenosy a v roce 2012 se podobný trend objeví také u internetových poskytovatelů. Stále rostoucí objemy přenášených dat nutí již nyní řadu poskytovatelů snižovat ve špičkách rychlosti připojení," uvedl Křížek.

Omezení objemu stahování na straně internetových poskytovatelů nebo operátorů povede podle Křížka k většímu zájmu o tzv. internetový bypass, tedy stahování dat na krátkou vzdálenost přímo mezi zařízeními bez využití internetového připojení. Touto formou se letos uskuteční jedno procento veškeré datové výměny, což je dvakrát více, než loni. Technologie NFC by se měla z mobilních plateb rozšířit i na hraní her, sázení, ale uplatní se také například ve zdravotnictví.

V odvětví médií se nadále bude dařit tradiční televizi a expanduje trh s inzercí. Naopak u novinek, typu využívání energie z okolního elektromagnetického záření či 3D tisk, velký rozmach nenastane.

"Stejně jako tomu bylo v případě chytrých telefonů, trh s tablety se bude v roce 2012 diverzifikovat co do velikosti, počítačového výkonu a operačního systému," dodal Křížek. Rychlý rozmach tabletů podle něj nenasvědčuje tomu, že by mělo přijít zpomalení jejich prodejů, naopak v domácnostech se stále častěji bude objevovat více než jeden tablet. Tzv. flash disky SSD začnou pomalu vytlačovat klasické pevné disky a získají šestinu v segmentu notebooků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK