Firma Eiffage Construction ČR, bývalý Tchas, je v insolvenci

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 19. ledna (ČTK) - Ostravská stavební firma Eiffage Construction Česká republika, bývalý Tchas, míří do insolvence. Poslala se tam sama. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku na stránkách www.justice.cz. Internetový server ihned.cz uvedl, že firma dluží 780 milionů korun, více, než činí její majetek.

Jednatel Eiffage Construction ČR Robert Eddé v návrhu na zahájení insolvenčního řízení uvedl, že v souvislosti s hospodářskou krizí významně poklesly zakázky ve stavebním průmyslu a v důsledku toho nastala situace, kdy náklady na provoz podniku delší dobu převyšují jeho výnosy. Podle návrhu má firma asi tisíc věřitelů a závazky za více než 779 milionů korun. Oproti tomu souhrnná hodnota jejího majetku činí necelých 691 milionů. Výše závazků ji tedy převyšuje o 89 milionů Kč.

"S ohledem na situaci na stavebním trhu a naprostou absenci nových stavebních zakázek nelze očekávat, že dojde ke konsolidaci hospodaření navrhovatele a že bude navrhovatel schopen pokračovat v úspěšném provozování svého podniku. Další pokračování podnikání by navíc jeho ztrátu pouze dále prohlubovalo," napsal Eddé v insolvenčním návrhu.

Tchas patřil před hospodářskou krizí mezi největší stavební firmy v zemi. Francouzská skupina Eiffage se stala jejím stoprocentním vlastníkem v roce 2009, už v roce 2007 jí ale patřilo majoritních 90 procent.

Server ihned.cz napsal, že firma Tchas byla proslulá velmi dobrými kontakty na radnicích zvláště na Moravě a ve Slezsku a bývala favoritem a většinou i vítězem nejdůležitějších veřejných zakázek. To se změnilo, poté co do firmy přišli Francouzi, což narušilo kontakty a firma přišla o zakázky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK