Pojistné podvody a odhalení čínského čaje

27.01.2012 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Podle statistik z českých pojišťoven je 14 procent všech nahlášených nehod podvod. A tak si pojišťovny musely pořídit inspektory a detektivy, kteří odhalí cokoli.

Víkend se blíží. I v letošním roce budeme odlehčovat naše jinak strohé zpravodajství oblíbenou páteční glosou.

    První zpráva: Česká republika přišla o 25 000 sáčků čínského čaje. Inspektoři státní zemědělské inspekce prolezli sklad a narazili na 50 kilo čínského čaje, kterému v laboratoři naměřili zvýšené množství pesticidů. Chudák čaj, skončil v popelnici. „Naštěstí se čaj nedostal ke spotřebitelům. Odhalili jsem ho včas,“ říkají hrdě inspektoři. Můj strýc dostal záchvat smíchu. Pěstuje totiž jablka a kdo pěstuje jablka se směje vždycky, alespoň potravinářským inspektorům, kteří plaší několika pesticidy navíc.

     Je ráno. A můj strýc jde hnojit jablka. Vezme si na sebe speciální oblek. Když jsem ho v takovém obleku viděla poprvé, myslela jsem si, že dělá nějaké zkoušky pro NASA. Ale kdepak, je to oblek, který má chránit pěstitele před tím, co stříká na svá jablka. Kdyby se toho neřádu dotkli, sežralo by je to prý zaživa - nebo alespoň jejich část. Každopádně tohle „svinstvo“, které je samozřejmě plné pesticidů, jablkům výrazně prozpívá. Výsledky si prohlédněte sami v obchodech. Velké proutěné kouše naplněné lesklými červenými jablky – 48 korun za kilo, tedy vzhledem k velikosti jablek – jedno jablko za 24 korun. Jednou jsem se zeptala svého strýce, jestli své vlastní jablka jí. Křečovitě se usmál a vzal si banán. Kdykoli jsem si chtěla kousnout do jablka já, vyrval mi ho z ruku, řekla ať si jdu okamžitě umýt ruce a připravil mi sušenky. A z toho usuzuji, že pár pesticidů v čínském čaji by nám neublížilo. Ale inspektoři jsou inspektoři a je potřeba je občas pochválit.

     Druhá zpráva: počet pojišťovacích podvodů roste. Češi jsou neuvěřitelně nápadití a snaží se vydělat i na promáčknutém autě. V garáži auto otlučou něčím co mají právě po ruce, pak na auto nalepí štětiny ze smetáku a jednou do pojišťovny oznámit, že právě srazili srnu. Inspektoři jsou všude,  i v pojišťovně. Odeberou chlupy z vašeho auta, v laboratoři zjistí, že to není srna ani koloušek, ale smeták a vy jdete na 5 let do vězení.

     Podle statistik z českých pojišťoven je 14 procent všech nahlášených nehod podvod. A tak si pojišťovny musely pořídit inspektory a detektivy, kteří odhalí cokoli, nejen chlupy, ale třeba i to, jestli prsty byly useknuty opravdu tou sekačkou, o které to pojištěnec tvrdí. I před tím takoví detektivové v pojišťovnách byli, ale většinou jejich nejtvrdší vyšetřovací metodou bylo, že se zeptali: „A opravdu se to tak stalo?“ A přitom svraštili nebezpečně čelo. Když jste odpověděli ano, dostali jste peníze a šli jste domů. Teď už to taková legrace není, protože 80 procent lidi, kteří dělají pojišťovací inspektory pracovali před tím u policie. Takže pozor, jsou zvyklí i střílet.

     Inspektoři jsou všude. Ještě jsme neprobrali inspektory stavební, školní, dopravní a také, že ideální místo kam se před inspektorem schovat je záchod, alespoň na základní škole to fungovalo. Vodafone ostatně nedávno nabídl novou mobilní aplikaci, která vám během několika vteřin najde nejbližší veřejné záchodky. A to vnímám jako nejlepší zprávu z počátku tohoto roku. Nikdy nevíte, kdy budete veřejný záchodek potřebovat - a hlavně na co.

Autor článku

Eva Tomková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ